Tahun Baru Cina 2018  Bakal Membawa Tuah dan Kejayaan Untuk Kerajaan dan Barisan Nasional


Oleh rmf 17/2/2018

Saban tahun setiap kali musim perayaan, Perdana Menteri  Datuk Seri Najib Razak tidak ketinggalan bersama  sama  dengan masyarakat pelbagai kaum dalam Negara ini menyambut perayaan terbesar mengikut kepercayaan  setiap bangsa dan etnik.

Malaysia yang dikenali sebagai sebuah Negara yang berbilang kaum telah mengamalkan budaya kunjung mengunjugi sebagai budaya  untuk mengeratkan hubungan diantara kaum yang lain. Konsep kunjung mengunjungi ini telah diamalkan sekian lamanya sebagai satu budaya.

Pada setiap tahun di bulan Fenruari masyrakat cina adalah kumpulan  kedua terbesar yang ada di Malaysia akan menyambut perayaan  Sambutan  Tahun Baru Cina  dengan meriahnya dengan penuh aman dan  meriah sekali.

Berbagai kaum akan saling kunjung mengunjungi sebgai tanda menghormati dan  menjalinkan hubungan  diantara kaum dengan penuh rasa saling  hormati dan menghormati.

Datuk Seri Najib Razak dengan berpakaian baju batik berwarna merah telah disambut oleh Timbalannya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai; Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong serta barisan kepemimpinan MCA.

Kwhadiran  Perdana Menteri telah disambut bersama  kira kira 1000 rakyat serta penyokong MCA dikalangan rakyat tempatan bagi memeriahkan majlis Rumah Terbuka MCA sempena sambutan Tahun Baharu Cina di Wisma MCA, Jalan Ampang.

Turut hadir dalam  sambutan Tahun Baru Cina di Wisma MCA  ialah komponen barisan nasional iaitu  Presiden MIC, Datuk Seri S Subramaniam; Presiden Gerakan, Datuk Seri Mah Siew Keong dan kepemimpinan parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain

Najib serta pemimpin lain kemudian diiringi ke pentas bagi menyempurnakan acara menyiram bonsai sebagai permulaan sambutan Tahun Baharu Cina.

Dalam ucapan , Perdana Menteri turut  melahirkan harapan agar Tahun Baru Cina 2018 akan memberikan tuah serta kejayaan kepada Barisan Nasional dalam menghadapi Pilihanraya Umum akan datang.

“Mudah-mudahan kita doa tahun tahun lunar ini akan memberi sesuatu keputusan yang sangat memberangsangkan kepada kerajaan,” katanya.

Beliau berkata, sambutan Tahun Baru Cina pada tahun ini disambut dengan penuh meriah dan keceriaan memandangkan ekonomi negara semakin baik, sekaligus meningkatkan keyakinan rakyat terhadap negara.

“Saya lihat suasana hari ini, tahun ini agak meriah. Barangkali kerana rasa keceriaan rakyat bila ekonomi kita berkembang 5.9% yang sudah, saham pun dah naik, ringgit pun lebih kukuh.

“Keyakinan terhadap masa depan negara kita menyerlah dengan ini maka sambutan Tahun Baru Cina tahun ini saya kira disambut dengan suasana yang sangat ceria dan meriah,” katanya.

Advertisements
Image | This entry was posted in Moga Tahun Baru Cina 2018  Bakal Membawa Tuah dan Kejayaan Untuk Kerajaan dan Barisan Nasional and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s