3 Fasa Perkhidmatan Laluan Utama MyBas Untuk Rakyat Kuala Terengganu


Oleh rmf -1/2/2018

Rakyat Kuala Terengganu seharusnya bersyukur dengan langkah yang diambil oleh kerajaan ini dimana ketika ini kita melihat kemampuan  rakyat memiliki kenderaan sendiri namun pada masa yang sama kerjaan tidak pernah lupa  dengan rakyat yang tiada berkemampuan dan hanya mengharapkan pengangkutan awam sahaja.

Sebagai kerajaan yang bertanggung jawab, program perkhidmatan MyBas ini dilancarkan sebagai satu langkah kebertanggungjawaban kerajaan terhadap rakyat walaupun dalam kelompok  yang sedikit, namun kemudahan untuk mereka tetap difikirkan.

Terengganu adalah diantara negeri pertama Pantai Timur yang akan menerima perkhidmatan  MyBas apabil terlaksananya perjanjian diantara SPAD dan Mara Liner Sdn. Bhd untuk membekalkan  bas  untuk kesinambungan perkhidmatan MyBas di Panti Timur.

Perkhidmatan yang dijangkakan akan beroperasi pada bulan April 2018 dimana Mara Liner akan membekalkan sebanyak 30 buah bas yang akan beroperasi  melalui 3 laluan utama dengan perjalanan sepanjang 261.2 kilometer.

Laluan sepanjang 261.2 kilometer ini merangkumi perjalanan laluan yang akan merentasi Kuala Terengganu, Jeti Marang, Marang dan Bukit Payung  serta Pasir Panjang  dengan satu perantaraan iaitu di Kuala Terengganu.

Penjadualan perjalanan MyBas ini dipecahkan kepada 3 fasa laluan yang mana  merangkumi 3 perjalanan  perkhidmatan  hingga ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud dan perjalanan diteruskan  sehingga ke Jeti Marang dan akan berakhir  ke F100 yang dinamakan Kuala Terengganu. Laluan ini dinamakan sebagai laluan T102 sebagai fasa pertama.

Perjalanan didalam fasa pertama bagi laluan kedua pula yang dinamakan sebagai T301 adalah perjalanan dari Kuala Terengganu ke UiTM Chenderiang hingga ke  Marang dan akan mengakhir perjalanan ke F100.

Perjalanan T202 pula akan memberikan laluan dari Kuala Terengganu ke Pasir Panjang ke Kampung Laut hingga ke Bukit Payung.  F100 pula akan menjalankan operasi sekitar didalam Bandar Kuala Terengganu sahaja.

Laluan  Fasa 2 MyBas yang akan memberikan perkhidmatan yang dinamakan sebagai T201 mengoperasikan perkhidmatan ke Wakaf Tapai ke Kuala Berang, T203 pula ke Gong Tok Nasek, Kedai Buluh dan UCSI  dan T204 pula akan memberikan perkhidmatan ke TTI, Sungai Rengas, Serada, Rawai,  dan bukit Payung.

Laluan Fasa 3 pula dinamakan sebagai laluan T101 yang mana akan memberikan perkhidmatan  yang melalui perjalanan Manir, Gong Badak dank e Batu Rakit. Semua perjalanan ini akan bermula dari Kuala Terengganu ke semua kawasan laluan perjalanan.

Perkhidmatan MyBas adalah satu inisiatif kerajaan melalui SPAD untuk memastikan setiap keperluan rakyat yang  berada diluar Bandar serta masyarakat Bandar mempunyai satu khidmat pengangkutan yang diperlukan dan sentiasa tidak ketinggalan dalam menikmati  pembangunan yang dibawa oleh kerajaan.

Advertisements
Image | This entry was posted in 3 Fasa Perkhidmatan Laluan Utama MyBas Untuk Rakyat Kuala Terengganu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s