Penipuan Guan Eng- Syarikat Berkepakaran Fesyen Bina Terowong Dasar Laut?


Oleh rmf – 14/1/2018

Image result for voir fashion malaysia

Berbagai cara dilakukan oleh kerajaan DAP dibawah kepimpinan  Guan Eng untuk menipu rakyat di Pulau Pinang asalkan dapat merompak wang rakyat sehingga selicinnya.

Perkara yang tidak masuk akal dalam  perlaburan dilakukan asalkan wang rakyat dapat diagihkan sesame mereka yang berada didalam kepimpinan DAP. Semua akan dirompak asalkan menjadi duit.

Voir Holdings Berhad. Sebuah syarikat  yang mengendalikan urusan fesyen sama ada lelaki, perempuan dan kanak-kanak dengan harga yang berpatutan. Pasaraya berkenaan bernama Voir Gallery. Jenama yang amat pakar dalam bidang fesyen.

Tetapi satu perkara yang amat mengejutkan apabila sebuah syarikat  yang mempunyai kepakaran dalam bidang fesyen  telah terlibat secara langsung dalam pembinaan terowong dasar laut yang telah menjadi  banyak  menimbulkan  pelbagai uruasan  yang amat meragukan.

Perkara ini amat mengejutkan pelbagai pihak bagaimana penipuan yang tidak masuk akal yang dilakukan oleh DAP untuk merompak wang rakyat secara terangan dan menggunakan sebuah syarikat yang tiada kaitan dengan pembinaan.

Persoalannya apakah kekuatan atau kredibiliti dan keupayaan sebuah syarikat fesyen menjadi pemegang saham. Sedangkan pemegang saham yang lain telah menghilangkan diri- Kemanakah perginya mereka ini?

Perkara pelik tapi benar ini banyak berlaku di Pulau Pinang, mungkin Guan Eng sedang mengwujudkan fesyen tertentu  untuk pengguna nanti apabila masuk kedalam terowong yang bakal dibina walaupun kita tahu pembinaan ini tidak berjaya dan gagal sebagai alasan penglihatan sebuah syarikat fesyen.

Bukan itu sahaja, dalam isu kos kajian kebolehsanaan dan rekabentuk terperinci pembinaan terowong bawah dasar laut jauh lebih murah berbanding kos jalan berkembar berkenaan. Jalan berkembar yang dimaksudkan ialah projek jalan berkembar di kawasan bukit.

Nilai kos kajian ini  adalah satu pertiga (one-third) daripada kos pembinaan yang sebenarnya. Ajaib bukan apabila kos kajian dasar laut lebih murah dari atas darat. Guan Eng terus menipu rakyat Pulau Pinang serta penyokong mereka asalkan  dapat merompak wang rakyat.

Timbalan Presiden MCA turut mempertikaikan perkara yang sama di dalam Kenyataan Media yang telah dikeluarkan

Press Statement by Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong, MCA Deputy President cum Minister in the Prime Minister’s Department Malaysia
13 January 2018

Why is a fashion company building the Penang Tunnel?

In early 2013, amidst allegations that the Special Purpose Vehicle company awarded the mega RM6.3 billion Penang Tunnel was heavily under-capitalized and lacked experience, the DAP Penang State Government issued a statement to reassure the public that two giant and experienced China construction companies will be shareholders of the SPV and is backed by RM4.6 billion in paid-up capital.

But today, our checks show that the two China construction companies are nowhere to be seen as shareholders of the SPV.

In their place is a small local fashion company called by VOIR Holdings while 39% of the shares of the SPV are held under nominees.
Did the DAP Penang Government lie to the public and did a “bait and switch”?

Does this very material change in ownership and experience means that the project award made under the Request for Proposal exercise (not open tender) is now null and void?

The DAP Penang Government must answer as the Penang people have a right to know why their mega-billions undersea tunnel will now be built with the participation of a small local fashion company instead of two experienced and well-funded construction companies as originally promised.

Advertisements
Image | This entry was posted in Penipuan Guan Eng- Syarikat Berkepakaran Fesyen Bina Terowong Dasar Laut? and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s