Akta Dan Perlembagaan – Guan Eng  Tunjuk Kebodohan Untuk Membelit Rakyat


Oleh rmf

Image result for Guan Eng dan RUU

Perlembagaan dan Akta adalah dua perkara yang amat besar perbezaannya. Perbezaan yang melibatkan banyak perkara yang berkaitan dimana melibatkan system pentadbiran Negara dan akta melibatkan system perlaksanaan sesuatu undang undang.

Perlembagaan Malaysia, dikenali juga sebagai Perlembagaan Persekutuan 1948 mengandungi 183 perkara, adalah undang-undang tertinggi di Malaysia. Ia merupakan satu dokumen undang-undang bertulis yang telah dibentuk berasaskan kepada dua dokumen terdahulu iaitu Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan Perlembagaan Kemerdekaan tahun 1957.

Akta adalah  ungkapan asing yang dari perkataan iaitu ‘act’ yang bermaksud akta. Di Malaysia, akta bermaksud sebarang undang-undang yang digubal, dipinda, dibahas dan diwartakan sebagai undang-undang yang diguna pakai di Negara Malaysia yang dibuat oleh Dewan Rakyat [parlimen].

Mengapa kenyataan diantas dibentangkan secara berasingan, Ini menunjukkan bahawa Perlembagaan dan Akta itu dua perkara yang amat jauh perbezaannya.  Maklumat ini sekadar penjelasan untuk tidak berlakunya kekeliruan.

Kekeliruan untuk membezakan kedua perkara ini  jika ianya dimanipulasikan akan menrosakan pemikiran rakyat. Perkara ini telah pun dilakukan oleh seorang Ketua Menteri yang hanya bijak bercakap sahaja.

Guan Eng hanya mampu mengeluarkan kenyaan yang dangkal sehingga tidak dapat membezakan diantara akta dean Perlembagaan. Dalm satu kenyataan yang dikeluarkan  Guan Eng beranggapan bahawa  perbentangan RUU 355  yang dibuat baru baru ini akan mengubah perlembagaan.

Disini kita lihat betapa bodohnya Guan Eng sehingga tidak dapat membezakan diantara Aakta dan  Perlembagaan. Atau mungkin  Guan Eng dengan sengaja mengeluarkan kenyataan tersebut untuk mengelirukan pemikiran rakyat agar terus menolak RUU355.

Perkara ini berikutan dengan kenyataan  Guan Eng berhubung  dengan cadangan pindaan Akta 355 yang telah dibacakan oleh Hadi Awang di Parlimen. Tida dapat membezakan diantara  perlembagaan dan akta ini menunjukkan betapa guan eng amat dangkal untuk melakukan perbezaan.

Diantara kenyataannya  Fuan eng telah menyebut bahawa

“DAP had explained many times that we are opposing RUU 355 not because we are anti-Islam or that we want to interfere in Islamic affairs, but because RUU changes the character and identity of the Federal Constitution.”

Dalam kenytaan itu juga Guan Eng sempat mempertahankan diri sebagai anti Islam yang mana  sikap ini amat telah diketahui oleh pada kebanyakan rakyat.  DAP sebuah parti anti Islam yang mana  terus bertindak akan mempertikaikan dan mengaitkan sesuatu tindakan mereka kepada isu lain untuk mengelirukan rakyat.

Dalam satu kenyataan yang lain Guan Eng terus mempertikaikan  pembentangan pindaan Akta 355 yang mana dikatakan akan mengubah karekter Perlembagaan itu sendiri dan tidak menurut perlembagaan.

Dalam hal ini kita imbas kembali  sejarah pindaan yang telah dilakukan pada tahun 1964, 1984 dan 1989 dimana Akta 355 ini telah melakukan pindaan  yang dibenarkan menurut Perlembagaan . Jadi dimanakah dikatakan telah mengubah karakter dan identity Perlembagaan    Negara?

Sedangkan pada tahun pindaan Akta yang telah dibuat itu  telah pun menjadi Akta yang diluluskan oleh perlembagaan Malaysia menurut syarat yang ditermakan. Kegingungan apakh yang mahu ditunjukkan oleh Guan Eng dalam hal ini?

“DAP’s stand against RUU 355 is based on the substance of the Federal Constitution. RUU 355 is clearly unconstitutional”

Secara jelasnya dalam pada kebanyakan isu yang dibangkitkan oleh DAP semuanya akan mengaitkan satu perkara kepada perkara yang lain walaupun dalam sudut faktanya ianya amat tidak benar. Jadi Akta 355 yang dibentangkan ini DAP melalui Guan Eng terus mengaitkan isu sokongan yang dikatakan memerlukan  sokongan 2/3 dari  Ahli Parlimen.

 Kebodohan apakah yang ingin ditunjukkan oleh DAP   dalam  hal ini. Sebagaimana kebanyakan pengamal politik amat peka dalam hal ini yang mana melihat sesuatu Akta yang dipinda hanya memerlukan sokongan mudah atau dalam ertikata lain simple majority.

Akta 355 ini bukan satu perkara yang dibentangkan untuk meminda Perlembagaan yang memerlukan sokongan 2/3 sebagaimana yang dikatakan  oleh Guan Eng. Disini kita sedang melihat betapa DAP melalui Guan Eng sedang menunjukkan kebenciannya  terhadap sesuatu yang melibatkan pemerkasaan syariah dalam Negara ini dan juga Islam.

“… technically and procedurally, it is also wrong to change the constitutional framework of our Federal Constitution by an ordinary bill which requires only a simple majority of MPs present during voting, instead of a constitutional amendment which requires a 2/3 majority of MPs, which means a minimum of 148 MPs”.

Justeru iti secara jelaslah bahawa perancangan untuk mengagalkan Akta 355 ini adalah disebabkan ketakutan DAP dalam usaha Hadi Awang  dengan sokongan  pemimpin Barisan Nasional dalam memperkasakan system perundangan syariah dalam Negara ini.

Walau bagaimana pun,  orang Melayu harus sedar DAP bukan sebuah parti yang boleh menjanjikan perpaduan dan keharmonian dalam Negara ini. DAP adalah sebuah parti yang hanya mementingkan DAP dan  keturunan mereka sahaja.

Penolakan rakyat terhadap DAP adalah satu tindakan yang amat bijak demi untuk kita memperkasakan Islam sebagai agama rasmi Negara dan sebagai  agama yang berdaulat dan bermaruah. Cukup la dengan apa yang telah terjadi dalam masa penjajahan Inggeris pada tahun 1807 dahulu.

Tindakan DAP dan sekutunya pada kali ini termasuk pemimpin Melayu pembangkang tidak ubah seperti  yang dilakukan oleh penjajah Inggeris terhadap orang Melayu dalam First Charter of Justice ke atas Tanah Melayu .

Advertisements
Image | This entry was posted in Akta Dan Perlembagaan – Guan Eng  Tunjuk Kebodohan Untuk Membelit Rakyat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s