Tan Sri Syed Hamid  Proaktif Di Media Sosial -Pantau Rungutan Perkhimatan ETS Dari Pengguna


Oleh rmf

Jika difikirkan, apalah sangat dengan nilai secawan kopi , tetapi ianya boleh mendatangkan satu bentuk penampilan perkhidmatan yang lemah dan gagal yang mana akan memberikan pandanagn yang kurang baik  dimata pelancong luar Negara terhadap perkhidmatan pengangkutan Awam Darat.

Kepekaan dan kesungguhan TSSH dalam memberikan perhatian setiap runggutan pengguna  yang menggunakan perkhidmatan  pengangkutan awam seharusnya dipuji.

Setiap runggutan yang diterima merupakan input terbaik untuk SPAD terus membaiki setiap kelemahan  yang ada sebagai pelengkap matlamat kerajaan yang mahukan system Pengangkutan Awam Darat  mempunyai perkhidmatan bertaraf dunia.

Sebelum ini  satu Kaji Selidik Tahap Kepuasan Pengguna yang baru dikeluarkan oleh SPAD turut membuktikan bahawa penumpang kini semakin berpuas hati dengan perkhidmatan pengangkutan awam. Pada 2016, tahap kepuasan secara keseluruhan meningkat kepada 84 peratus berbanding 74 peratus pada 2015.

Penggunaan media sosial sebagai medium untuk melihat keberkesanan serta runggutan pengguna dipantau oleh SPAD dan Kementerian pengangkutan  dalam usaha untuk mengenalpasti  kelemahan perkhidmatan yang ditawarkan.

Baru baru ini Perdana Menteri telah melakukan  teguran berkaitan dengan system e-tiket yang  telah gagal beroperasi sebaiknya dan telah memberikan masalah besar terhadap perkhidmatan e-tiket yang dikendalikan oleh KTMB kepada pelanggan.

Sejurus teguran tersebut SPAD telah memohon  satu laporan lengkap dari pihak KTMB  untuk mengambil satu tindakan yang drastik untuk mengatasi masalah tersebut.

Apakah setiap permasalahan serta rungutan pelanggan sama ada kecil atau pun yang besar harus dihantar kepada Perdana Menteri dahulu. Apakah tiada pemantauan dilakukan oleh KTMB terhadap khidmatan yang diberikan terhadap pelanggan.

Semalam satu lagi runggutan yang telah disebarkan dilaman  media sosial  telah mendapat perhatian  Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar  yang mana sentiasa memantau setiap rungutan yang disiarkan oleh pengguna berkaitan dengan keberkesanan dan kelemahan  perkhidmatan Rel serta pengangkutan awam dalam Negara ini.

Berkaitan dengan kelemahan perkhidmatan penyajian makanan di kafe koc ETS KTMB. Difahankan melalui rungutan tersebut pelanggan tidak berpuas hati kelewatan pihak kafe yang amat lewat  beroperasi.

Susulan penyebaran kelemahan perkhidmatan ini, beberapa kakitangan mungkin dari pihak KTMB telah menjawab isu ini dengan gaya provokasi. Sepatutnya ianya isu ini diambil secara professional dan bukan menjawab secara budak tadika.

Melihat dari komern yang telah dikeluarkan beberapa individu yang mungkin dari KTMB agak tidak berpuashati dengan keluhan pengguna perkhidmatan awam tersebut mula menyerang individu dengan komen komen negatif serta menyalahkan status tersebut sebagai langkah untuk  menjatuhkan kredibiliti KTMB

Dalam satu maklum balas Pengerusi SPAD semalam dilaman media sosial telah berjanji akan meminta satu laporan lengkap daripada KTMB berhubung dengan rungutan yang sebarkan didalam media sosial.

SPAD dalam kepelbagaian usaha untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan terus menerima maklum balas yang positif dan negative dari pelanggan sebagai penanda aras peningkatan perkhidmatan system pengangkutan awam darat.

Untuk rekod ,sistem pengangkutan awam darat dinaik taraf yang terakhir pernah dilakukan secara besar-besaran ke atas infrastruktur pengangkutan awam negara iaitu lebih 13 tahun lalu, ekoran pelancaran sistem LRT dan monorel pada pertengahan 1990-an.

Dalam tempoh selepas itu, penumpang laluan rel utama berdepan perkhidmatan yang tidak boleh diharapkan, termasuk pengangkutan yang kerap lewat dan dibatalkan secara tiba-tiba, kesalinghubungan yang tidak lancar antara mod pengangkutan dan kesukaran mendapat akses kepada perkhidmatan, semua ini menjengkelkan pengguna pengangkutan awam

Dalam perangkaan Rancangan Induk Pengangkutan Awam Darat pada 2013, diterajui Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang menggariskan aspek keselamatan, kebolehyakinan, kecekapan, respons, akses, penyepaduan, kemampuan dan kemampanan dalam sistem pengangkutan awam darat.

Rancangan Induk Pengangkutan Awam Darat Negara adalah untuk membangunkan program jangka panjang bagi menangani kemerosotan semasa dalam pengangkutan awam dan membina perkhidmatan pengangkutan awam yang berkualiti dan lestari untuk negara dengan melaksanakan inisiatif penyampaian berimpak tinggi dan berkesan.

Advertisements
Image | This entry was posted in Tan Sri Syed Hamid  Proaktif Di Media Sosial -Pantau Rungutan Perkhimatan ETS Dari Pengguna and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s