Dato’ Sri Ti Lian Ker Kecam Bekas Diplomat Cuba Gagalkan Hubungan Dua Hala MCA dan Duta China


Oleh rmf

Kenyataan Media Ketua Biro Keharmonian Agama MCA Dato’ Sri Ti Lian Ker  telah mengeluarkan satu kenyataan yang serius dan mengecam tindakan  seorang bekas diplomat veteran yang cuba menjejaskan hubungan dua hala diantara diantara MCA dan Duta China.

Dato’ Sri Ti Lian Ker  juga telah  kritikan yang telah dibuat oleh bekas diplomat tersebut dan meyarankan agar  kritian yang sama juga pelu dilakukan terhadap apa yang telah dilakukan oleh pembangkang  yang mana pada kebanyakan amat memalukan Negara.

MCA kesal tindakan bekas diplomat veteran, Datuk Dennis Ignatius, yang cuba menjejaskan hubungan Malaysia dengan China apabila beliau sengaja mempertikaian tindakan Duta China Dr Huang Huikang yang giat megembara ke seluruh negara, menghadiri program-program anjuran BN dan ditemani pemimpin-pemimpin UMNO dan MCA, menderma beribu-ribu Ringgit untuk sekolah-sekolah Cina, dan menyalurkan bantuan dan biasiswa yang bernilai beberapa ratus ribu Ringgit. (Free Malaysia Today, 4 Mac 2017).

Sebagai seorang diplomat dan penjawat awam, beliau sepatutnya lebih arif dan berkecuali dari bermain politk, terutamanya mengenai isu-isu di peringkat antarabangsa.

Beliau sepatutnya mengalu-alukan kemasukan dana tersebut daripada China kerana ia menunjukkan keyakinan negara China terhadap sistem pendidikan negara kita, serta membuktikan potensi kita dan keinginan China untuk menaik taraf bakat dan sumber manusia Malaysia.

Ignatius telah bersikap hipokrit apabila mengabaikan fakta bahawa kerajaan-kerajaan lain juga menawarkan biasiswa kepada rakyat Malaysia atau menaja program pertukaran antarabangsa. Contohnya, Jepun menawarkan biasiswa Monbukagakusho, United Kingdom pula menawarkan biasiswa Chevening, dan ramai rakyat Malaysia juga menerima manfaat daripada biasiswa ASEAN dari Singapura.

Sikap hipokrit beliau terus dibuktikan apabila langsung tidak menyentuh sebuah rombongan yang semua ahlinya Cina daripada DAP yang membuat kunjungan hormat kepada Duta China baru-baru ini, di mana Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah menyuarakan sokongannya terhadap Inisiatif “Belt and Road” (OBOR) walaupun beberapa pemimpin DAP pernah mengutuk usaha MCA untuk membantu usahawan-usahawan tempatan merebut peluang daripada inisiatif tersebut.

Pada 22 Julai 2015, Guan Eng mengumumkan bahawa China telah melantik Wu Jun sebagai Konsul Jeneral untuk Pulau Pinang, dan menerangkan bahawa pelantikan tersebut bukan sahaja akan membantu hubungan perdagangan antara Malaysia dengan China, tetapi juga menguatkan hubungan antara rakyat China dengan Pulau Pinang.

Selain itu, Naib Presiden PKR Tian Chua juga pernah mengetuai satu rombongan yang terdiri daripada pemimpin-pemimpin Cina daripada partinya untuk menemui Duta China beberapa bulan lalu.

Oleh itu, Datuk Ignatius menunjukkan sikap dwi-standard kerana beliau tidak mengecam pihak pembangkang yang juga berusaha membina hubugan dua hala dengan China, tetapi hanya mengkritik Dr Huang, MCA dan UMNO atas perkara yang sama.

MCA mengambil pendirian untuk tidak bermain politik. MCA akan menyokong usaha pihak pembangkang jika mereka berjaya membina hubungan dengan China atau dengan mana-mana kerajaan asing yang mampu membawa masuk pertukaran teknologi, pelaburan asing, pelancong, pelajar asing, dan lain-lain, kerana ia akhirnya akan memanfaatkan seluruh rakyat jelata.

Kata-kata kurang bijak Datuk Ignatius hanya menggambarkan bahawa beliau mempunyai agenda politik tersendiri untuk mencemar imej Dr Huang, MCA dan UMNO.

 

Advertisements
Image | This entry was posted in Dato’ Sri Ti Lian Ker Kecam Bekas Diplomat Cuba Gagalkan Hubungan Dua Hala MCA dan Duta China and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s