MCA dan PAS Sedia Jalinkan Kerjasama Dalam Isu kepentingan Rakyat


Oleh rmf

Image result for ong ka chuan

Pilihanraya 14 akan  tiba tidak lama lagi, rata rata  semua parti politik sedang bersusaha untuk mengekalkan kemenangan yang lalu dengan kepelbagaian cara. Pihak pembangkang sudah pastinya akan  mengolah strategi  untuk menarik lebih banyak lagi sokongan.

DAP dan PKR sebelum ini telah berusaha untuk menjalainkan kerjasama  politik untuk mernghadapai PRU 14 bersama PAS, Namun segala usaha yang dilakukan ditolak ata alasan  kepentingan rakyat dan politik.

Baru baru ini, satu kenyataan yang telah dikeluarkan oleh  Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang menyatakan hasrat kesediaan MCA untuk bekerjasama dengan PAS dalam beberapa perkara yang melibatkan kebajikan rakyat.

Kenyataan yang dikeluarkan ini sudah pasti akan menimbaulkan beberapa persoalan yang besar bagi pihak parti pembangkang yang diketuai oleh DAP. Ini adalah kerana sebelum ini  DAP dan sekutunya telah berusaha dengan bersungguh sungguh untuk memenangi hati PAS. Namun gagal.

Susulan penolakan kerjasama tersebut beberapa siri serangan bertali arus  yang dilakukan oleh PAN dan Parti Bunga untuk memberikan impak  kepada PAS. Namun nampaknya masih gagal mengubah keputusan PAS untuk menghentikan segala usaha menjalinkan kerjasama dalam Pakatan pembangkang..

Jelas sekali bahawa PAS telah menutup serapatnya pintu kerjasama yang diinginkan  oleh DAP dan sekutunya untuk bersama semula. Pendirian yang telah dibuat oleh PAS amat tepat dan berprinsip.

Kini MCA pula menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan PAS..mereka akan menjalinkan kerjasama dalam bidang pendidikan, pembangunan ekonomi dan masalah kemasyarakatan. Kerjasama ini adalah demi kepentingan bersama untuk memastikan kebajikan rakyat dilaksanakan walaupun MCA bersama dengan PAS.

MCA melalui Ong Ka Chuan menjelaskan bahawa parti itu bukanlah parti yang menentang Islam dan tidak mempunyai hasrat untuk campur tangan hal ehwal membabitkan umat Islam.

Kebimbangan MCA dalam isu perlaksanaan RUU355 adalah sesuatu yang logic , Walaupun ianya  berkaitan dengan  kepentingan umat islam semata mata yang mengaitkan dengan hukuman  mahkamah syariah namun ianya bukan hukuman seperti yang digambarkan oleh pihak pembangkang.

Menurut Ong Ka Chuan pendidikan perlu diutamakan berbanding memberi hukuman..kami yakin dengan kenyataan terkini MCA ini ia akan menambahkan lagi masalah buat pakatan pembangkang ditambah pula DAP kini sedang berhadapan krisis hilang kepercayaan oleh pemimpin mereka sendiri.

Justeru itu membangunkan kesedaran  didalam pendidikan adalah teras  utama kepada kesedaran dan sikap rakyat dalam  Negara ini.  MCA tanpa ragu ragu menjalinkan kerjasama  bersama PAS  setelah memikirkan bahawa kepentingan rakyat adalah  perkara yang  utma dan perlu dilaksanakan.

MCA perpendapat bahawa bidang pendidikan, pembangunan ekonomi dan masalah kemasyarakatan perlu berada dilandasan yang terbaik untuk diberikan kepada  rakyat dan kerjasama  dengan PAS bukan atas dasarkelebihan kepada politik tetapi untuk rakyat.

 

Advertisements
Image | This entry was posted in MCA dan PAS Jalinkan Kerjasama Dalam Isu kepentingan Rakyat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s