Ancaman Evangelis Dan Kontekstualisasi Mendapat Sokongan Pembangkang di Malaysia


Oleh rmf

Image result for ancaman Evangelis

Sejak tahun 1987, mereka sudah merancang untuk menambah atau meramaikan ahlinya ke bidang politik. Dengan kejayaan ini, mereka berupaya menjadi orang yang penting dalam pembuat dasar di sesebuah kerajaan.”

Katanya lantas menayangkan sedutan video berjudul ‘Malaysia Prophecy from Jerusalem’ yang disebarkan ketika tempoh berkempen Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) lalu.

Sememangnya pelampau Evangelis Kristian tidak akan duduk diam seperti mana Allah s.w.t. telah mengingatkan kita semua dalam sepotong  ayat 120 surah Al Baqarah.

“Orang-orang Yahudi dan Nashrani tidak akan redha’ kepadamu hingga kamu mengikuti agama  mereka”

Ayat tersebut telah mengingatkan kepada kita tentang ancaman ancaman yang dilakukan oleh puak puak yang akan menghancurkan aqidah umat islam dalam kepelbagaian cara.

Berbagai pendekatan yang digunakan bagi melicinkan gerakan mereka sehingga ramai orang Ilsam di Malaysia dapat dikristiankan atau dimurtadkan. Mungkin kita berpandangan isu ini tidak memberikan kesan kepada Negara .

Namun ianya lebih kepada kehancuran sebuah peradaban Islam yang sememangnya subur di Malaysia. Agenda mengkristian kan orang Islam di Malaysia telah lama dusebut oleh Khalid Samad  sekitar tahun 1987 di Parit Amal Johor semasa menjawat Setiausaha Pemuda PAS Pusat ketika itu.

Menurut kenyataan yang telah diberikan oleh Khalid ketika itu, beliau telah menyatakan bahawa permurtadan akan dilakukan secara besaran oleh puak kristian.

Dalam ucapan tersebut, Khalid dilaporkan memberitahu hadirin tentang ancaman gerakan Kristianisasi dan jika ianya tidak dibendungkan maka

“ … seluruh Malaysia akan dikristiankan selewat-lewatnya pada tahun 2000 …”

Perkara ini juga boleh dirujuk dalam laporan kertas putih Parlimen 1988, Kertas Perintah 14, Tahun 1988, bertajuk Ke Arah Memelihara Keselamatan Negara. Begitu lah ancaman yang telah disedari sejak tahun 1987 lagi.

Pada masa yang sama kerajaan masih lagi  beranggapan akan dapat mengawal gerakan ini dan masih tidak melihat dari sudut perundangan yang berat bagi sertiap kesalahan dalam penghinaan agama,  raja Melayu dan kedaulatan Negara itu sendiri.

Sekarang kesan dari kealpaan kita melihat dari sudut ancaman  yang berbentuk spiritual telah mengakibatkan penularan permurtadan dilakukan secara terangan tanpa kita dapat melakukan apa pa tindakan  melalui hukuman yang berat .

Untuk ketika ini, Islam di Malaysia telah dirobek dan disiat hancur oleh puak Evangelis ini dengan menjalankan agenda terancang yang mana segala tindakan mereka y6ang mudah dilaksanakan dan dimemperngaruhi golongan muda yang inginkan kebebasan serta tanpa ikatan dan kongkongan.

Strategi pemurtadan Kristian dengan mengguna kaedah kontekstualisasi ini diperakui oleh para evangelis sebagai senjata mereka yang paling berkesan.  sebelum ini betapa sukarnya untuk memurtadkan orang-orang Islam supaya menerima kesesatan ajaran Kristian.

Mereka turut memperakui bahawa bangsa Melayu adalah di antara yang paling sukar untuk dimurtadkan. Ini disebut dalam sebuah kajian di University of Chicago pada tahun 1928:

“The Malays of the Malay Peninsula make the boast that no one of their number has ever become a Christian. This statement though not absolutely true, is so near the truth that it shows the real problem involved in any attempt to Christianize these people.”

Hebat bukan, itu lah satu bangsa Melayu yang dahulunya dapat melihat kesan kesan agenda tersembunyi kristian yang mana  sentiasa memperkemaskan minda umat Islam terhadap ancaman ini sepanjang masa. tetapi hari ini umat Islam di Malaysia sanggup dipergunakan oleh kumpulan ini hanya untuk kuasa dan kepentingan dan membelakangkan Islam itu sendiri.

Sekarang semua itu telah tinggal sejarah sahaja, Umat islam  telah berani  mempersoalkan tentang hukum Allah yang telah disebut didalam Al Quran, Umat Islam telah boleh mempertikaikan segalanya mengenai Islam. Larangan didalam Islam itu telah dikatakan sebagai kezaliman dan menyalahi  hak asasi manusia ciptaan barat.

Strategi kontekstualisasi berdasarkan tipu helah semata-mata. Ianya cuba mengubah serta menyesuaikan ajaran Kristian itu supaya ianya dilihat dari konteks mangsa murtad seolah-olah kesesatan agama baru ini sama sahaja dengan agama yang sedang mereka anuti.

Salah satu kaedah yang berkesan sekali dan telah digunakanoleh ahli politik DAP sekarang ialah

“ Gunakan kaedah yang ada didalam orang Islam itu sendiri dan bukan dari kaedah anutan yang lain”

Jadi jika melihat semula apakah yang dilakukan oleh pemimpin politik aliran pembangkang dalam Negara ini? Benar atau tidak memerka telah melakukan segalanya menurut strategi kontekstualisasi sejak zaman Lee Kwan Yew lagi  dan hasil daripada itu Melayu Islam mula terpengaruh sehingga tergadainya Singapura.

Begitu juga dengan Pulau Pinang dimana orang melayu sendiri yang beranggapan bahawa Guan Eng itu Khalifah dan seterusnya memberikan sokonga dan akhirnya tergadailah Pulau Pinang kepada Evengelis kristian ini.

Mereka berbaju Melayu, bersongkok, berbuka puas  berkebaya serta meyelami budaya Melayu dan Islam dan  sehingga orang Melayu  terus beranggapan bahawa mereka mereka ini adalah dari golongan yang amat  prihatin dengan Islam tanpa sedar itu adalah strategi kontekstualisasi.

Kontekstualisasi yang mereka lakukan berbeza-beza mengikut adat dan kebudayaan setempat. Begitu jugalah dengan nama-nama Tuhan yang mereka gunakan. Kalau di Malaysia ini mereka berhujah bahawa nama Allah digunakan oleh orang-orang Kristian berkurun lamanya

Maknanya di sini, penipuan jahat evangelis Kristian ialah mengguna istilah-istilah dan cara-bentuk dari masyarakat kita sendiri dan tidak mahu mereka datang mendakyah orang-orang kita dengan mengguna istilah-istilah yang asing bagi masyarakat Islam.

Kontekstualisasi ini adalah bersifat agenda meyeluruh dan bukan bersifat strategi tunggal.. Mereka cuba sedaya boleh untuk mengguna pelbagai lagi istilah-istilah yang lazim digunakan oleh orang-orang kita. Sebab itulah istilah-istilah tersebut telah pun dilarang penggunaannya dalam ajaran agama bukan Islam dalam enakmen-enakmen di kebanyakan negeri.

Ini telah terbukti bagaimana  orang Islam mempertikaikan sendiri tentang pentingnya perpaduan, Azan, Aurat, Hukum hakam larangan dan banyak lagi yang menjadi tuntutan agama telah digunakan sebagai senjata kristian.

Untuk rekod Dilaporkan juga di sebuah pusat latihan untuk para paderi Kristian di Jakarta, para pelajar mereka telah pun dilatih dengan mahasiswanya memakai kopiah dan mahasiswinya memakai jilbab. Dan mereka ini diajar memahami Bible dalam bahasa Arab (serta membacanya dengan gaya taranum bacaan Al-Quran!

Malah apabila mereka mengadakan kelas pengajian Bible yang khusus untuk mengabui mata orang-orang Melayu mereka akan ramai-ramai duduk bersila di atas lantai menggunakan rehal untuk meletakkan Bible sambil orang-orang Melayu Kristian ini memakai kain pelikat, baju Melayu dan bersongkok atau kopiah.

Justeru itu umat Islam diu Malaysia harus sedar bahawa bahayanya DAP di Malaysia dalam mengganggu gugat kestabilan  perlbagai kaum serta menjalankan proses menjadikan kristian sebagai agenda untuk memastikan Malaysia terus  dikristiankan. Sasaran utama mereka ialah  orang melayu Islam yang mana telah digula gulakan dengan pelbagai habuan disamping memburukkan institusi Islam itu sendiri.

Saban hari, paderi-paderi pelampau evangelis Kristian semakin berani membangkitkan kebencian dan sikap ganas radikal mereka. Mereka secara terangan dalam ucapan dan ceramah mereka di gereja membangkitkan semangat kebencian yang boleh mengganggu keharmonian Tanah Air ini.

Pihak berkuasa perlu mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap mereka ini. Perlu dipantau pergerakan pelampau evangelis Kristian yang bebas masuk-keluar negara kita menyalahguna visa pelawat untuk menghasut serta membakar api kebencian antara agama di Tanah Air ini.

Langkah yang terbaik ialah pada PRU akan datang orang Melayu Islam mesti menolak DAP secara total jika sudah sedar bahawa DAP bukan satu kelompok parti yang baik , malah mereka adalah golongan Evangelis yang memainkan peranan untuk mengembangkan kristia serta memurtadkan orang melayu dengan  pelbagai janji yang tidak pernah dipenuhi.

Advertisements
Image | This entry was posted in Ancaman Evangelis Dan Kontekstualisasi Yang Di Sokong Oleh Pembangkang di Malaysia and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s