Tiong Lai -Malaysia Bertekad  Akan Mengurangi Pelepasan Gas Rumah Hijau


oleh rmf

Image result for Tiong Lai

Kesan rumah hijau ialah pemanasan yang berlaku apabila kepekatan gas-gas rumah hijau di dalam sesuatu ruang tertutup meningkat dan menyekat haba daripada mudah terbebas. Kesan ini tidak tertakluk pada pemanasan global sahaja, tetapi juga di dalam mana-mana ruang.

Kesan rumah hijau kebanyakan berpunca daripada pembebasan bahan pencemar udara, seperti asap daripada kenderaan dan kilang. Kaedah untuk mengurangkan kesan rumah hijau ini ialah melalui penjimatan tenaga.

Jikalau manusia dapat mengurangkan penggunaan kenderaan dengan banyak menggunakan pengangkutan awam, pembebasan gas rumah hijau dapat dikurangkan.

Justeru itu langkah kerajaan memperkemaskan dan meningkatkan sistem pengangkutan awam  adalah sekali gus  membawa kita kerah kesan rumah hijau.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata sektor pengangkutan menjadi tumpuan utama ke arah kelestarian alam sekitar pada persidangan Menteri-Menteri Pengangkutan sempena Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial bagi Asia Pasifik Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCAP) di Moscow, Russia beberapa hari yang lalu..

Berdasarkan perkembangan pesat sektor pengangkutan di negara ini, beliau berkata, Malaysia komited komited ke arah mencapai pertumbuhan secara mampan.

Tiong Lai berkata, seperti yang tertakluk di bawah Polisi Automotif Nasional 2014, Kerajaan tekad mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan gas berbahaya dengan menggalakkan penggunaan kenderaan cekap tenaga (EEV).

Persidangan Pengangkutan 2016, yang diadakan di Moscow, Rusia pada beberapa hari yang lalu,. kelestarian alam sekitar dalam sektor pengangkutan merupakan tumpuan utama semasa Persidangan.

Memandangkan perkembangan pesat pengangkutan dalam negara kita, Malaysia amat komited ke arah mencapai pertumbuhan dalam cara yang mampan.

Selaras dengan ini, Malaysia  telah berikrar kami sokongan untuk pelaksanaan 2030 Agenda UNESCAP untuk Matlamat Pembangunan Mampan yang Pembangunan Mampan dan (SDG).

“Komitmen itu selaras dengan ikrar Malaysia untuk secara konsisten memberi sokongan terhadap pelaksanaan agenda UNESCAP tahun 2030 demi Pembangunan Mampan dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs),” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bagi mencapai matlamat ini, Malaysia telah berjanji untuk mengurangkan  pelepasan gas rumah hijau (GHG) sehingga 45% dari segi intensiti pelepasan KDNK pada tahun 2030. Ini termasuk inisiatif yang menggunakan teknologi hijau di seluruh negeri itu, penerbangan serta sektor pengangkutan maritim.

Di bawah Dasar Automotif Negara 2014, Kerajaan bertekad untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan berbahaya gas, dengan menggalakkan penggunaan kenderaan cekap tenaga (EEV).

Dalam sektor penerbangan pula, beliau berkata, usaha ke arah kelestarian alam sekitar seiring dengan ukuran pasaran global yang ditetapkan Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Langkah-langkah berasaskan Global Market Malaysia memberi tumpuan kepada mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 40%.

Katanya, ia memberi fokus terhadap pengurangan pelepasan gas karbon dioksida kepada 40 peratus. “Ke arah usaha itu, Malaysia terbabit sama dalam fasa percubaan ICAO mengenai usaha mengimbangkan karbon dan Skim Pengurangan Penerbangan Antarabangsa.

“Sektor maritim pula, Malaysia menekankan tiga aspek iaitu alam sekitar, pembabitan masyarakat dan kelestarian yang memberi fokus inisiatif seperti pengurusan air, kajian kualiti minyak kapal di pelabuhan,” katanya.

Pelabuhan di  Malaysia ada sekarang mengambil langkah-langkah awal ke arah pembangunan Polisi Port Green, bertujuan untuk membimbing operator pelabuhan ke dalam menjadi kedua-dua environmentally- dan komersial berdaya maju.

Berdasarkan tiga elemen iaitu Alam Sekitar, Community Engagement, dan Kelestarian, dasar termasuk inisiatif seperti pengurusan balast air, kajian bahan api kualiti kapal di pelabuhan, dan alam sekitar serta tenaga,inisiatif elektrik dan penjimatan bahan api.

Tidak dinafikan, pembangunan yang berterusan merupakan aspek yang penting dalam pembangunan sektor pengangkutan negara kita.

Bersama-sama dengan meningkatkan keselamatan dan keselamatan, apatah lagi hubungan dan infrastruktur, ini akan membentuk satu pelan pembangunan holistik dan bersepadu yang akan menyaksikan Malaysia berubah menjadi hab pengangkutan yang berdaya saing di rantau ini.

Advertisements
Image | This entry was posted in Tiong Lai -Malaysia Bertekad  Akan Mengurangi Pelepasan Gas Rumah Hijau and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s