Tiong Lai -Malaysia Akan Terus Berusaha Mengheret Penjenayah MH17 Ke Muka Pengadilan


Oleh rmf

Image result for JIT MH17

Pada 17 Julai 2014 sebuah pesawat Malaysia Airlines MH17 telah  terhempas di timur Ukraine dan dipercayai telah ditembak jatuh oleh kumpulan yang tidak bertanggungjawab.

Pesawat  yang sedang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur telah mengorbankan seramai  283 penumpang dan 15 anak kapal. Pada kebanyakannya  penumpang didalam pesawat malang tersebut adalah 196 warga Belanda.

Tujuan siasatan jenayah adalah untuk mewujudkan fakta-fakta, mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab bagi kemalangan itu dan untuk mengumpul bukti yang boleh digunakan di mahkamah.

Dalam mesyuarat yang diadakan sempena Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Russia, Najib dan Putin bersetuju bahawa Malaysia dan Rusia akan mengadakan perbincangan lanjut untuk memastikan keadilan dilaksanakan dalam kejadian MH17 selepas laporan oleh Pasukan Siasatan Bersama (JIT).

Perdana Menteri juga dilaporkan telah mengulangi pendirian Malaysia bahawa ia mahu MH17 disiasat sehingga akhir untuk memenuhi keluarga mangsa yang mahukan keadilan.

Liow berkata bagi pihak kementerian, beliau mahu mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri untuk mendapatkan bantuan berterusan beliau dalam mencari mereka yang bertanggungjawab dan mendapatkan keadilan untuk keluarga mangsa.

“Sebagai susulan, kita akan mengadakan perbincangan dengan Belgium, Belanda, Australia dan Ukraine untuk membentuk sebuah badan timbang tara untuk kes MH17,” kata beliau sambil menambah bahawa kementerian akan mendapatkan pandangan Najib mengenai perkara itu terlebih dahulu sebelum ia dimuktamadkan .

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata mangsa, Malaysia memerlukan kerjasama Russia siasatan untuk mengenal pasti pihak yang bertanggungjawab dalam tragedi di Ukraine pada bulan Julai, 2014.

“Semua orang tahu bahawa kami adalah mangsa, diserang dan ditembak jatuh oleh peluru berpandu BUK petunjuk. Kami kami perlu mencari mereka yang bertanggungjawab kerana menjatuhkan pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Beliau berkata kerajaan Malaysia berharap masyarakat antarabangsa akan terus memberi sokongan dalam memastikan pelaku tragedi ini bertanggungjawab diatas tindakan mereka lakukan sehingga mengorbankan banyak nyawa..

“Dua tahun lalu, 298 nyawa terkorban dalam jenayah yang tidak masuk akal dan tidak adil yang menyaksikan nahas penerbangan MH17,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini, sempena ulang tahun kedua MH17 esok.

Pesawat Boeing B777, yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dan membawa 298 penumpang termasuk anak kapal, telah ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai, 2014.

Dengan penyiasatan jenayah JIT ini berterusan, Liow berkata pasukan JIT terus komited dan diputuskan di dalam usaha untuk membawa keadilan kepada penjenayah yang bertanggungjawab ke atas kehilangan begitu banyak nyawa yang tidak berdosa.

“Sekali lagi, kami mengulangi pendirian kami untuk penberbangan serta laluan udara yang  lebih selamat di seluruh dunia. Kerjasama antarabangsa perlu diperkukuhkan dalam usaha untuk meningkatkan standard keselamatan dalam penerbangan awam.

Kerajaan juga akan mendakwa mereka yang bertanggungjawab dalam tragedi malang itu melalui kaedah  pendakwaan yang berkesan dan bersesuaian. Didalam  laporan JIT telah mengenal pasti kira-kira 100 individu yang boleh dikaitkan dengan tragedi nahas tersebut dan peluru berpandu buatan Rusia BUK 9M38 digunakan untuk menembak MH17.

Liow berkata bagi pihak kementerian, beliau  mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri untuk mendapatkan bantuan berterusan beliau dalam mencari mereka yang bertanggungjawab dan mendapatkan keadilan untuk keluarga mangsa.

Advertisements
Image | This entry was posted in Tiong Lai -Malaysia Akan Terus Berusaha Mengheret Penjenayah MH17 Ke Muka Pengadilan and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s