Tiong Lai- Integrated Information System Pesalah Jalanraya Bakal Digunakan Oleh JPJ, SPAD dan PDRM


Oleh rmf

Satu kombinasi kombinasi terdiri terdiri daripada daripada manusia,perkakasan sia,perkakasan, perisian,rangkaian perisian,rangkaian dan data yang data yang bertanggungjawab  mewujud,mengumpul,menukar dan mengagihkan maklumat maklumat dalam sesebuah sesebuah organisasi ke organisasi yang lain

Sebagai Sebagai kitaran kitaran proses mewujud atau memperolehi memperolehi maklumat,mengumpulkan maklumat-maklumat daripada daripada pelbagai pelbagai bentuk,memproses bentuk,memproses dan pertukaran maklumat  yang diperolehi dan dikumpulkan kedalam kedalam bentuk yang diingini

Sistem maklumat pengurusan merupakan suatu perkembangan terhadap teknologi komputer. Penggunaan teknologi komputer dalam bidang pengurusan membantu memudahkan pelbagai urusan.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai telahpun meminta supaya ketiga-tiga badan penguasa ini mewujudkan satu sistem secara bersepadu.dimana semua badan yang terlibat mempunyai satu system yang boleh mengesan mana mana kenderaan dan menyenarai hitam pengendali kenderaan tanpa perlu merujuk kepada badan yang lain

Ianya Dikenali Integrated Information System menggabungkan kesemua kesemua sistem maklumat dengan bertujuan  untuk memudahkan carian  maklumat dari kepelbagaian pihak untuk tujuan  yang sama .

Langkah menyelaraskan sistem saman itu untuk membolehkan tindakan penguatkuasaan yang diambil secara bersepadu oleh JPJ, SPAD dan PDRM akan lebih terancang dan berkesan seterusnya menangani pesalah jalan raya yang terlepas daripada penguatkuasaan undang-undang.

Beberapa kelemahan  telah dikesan melalui beberapa agensi kerajaan yang menjalankan operasi  yang sama dalam system pengangkutan jalanraya setelahnya beberapa kejadian kemalangan yang berlaku.

Terdapat 3 buah agensi kerajaan yang dimaksudkan itu ialah  SPAD, PDRM dan Jabatan Pengangkutan Jalan. Kejadian kemalangan  jalanraya pada kebanyakan telah menyebabkan penguna menuding jari kepada pihak yang salah.

Ketika ini JPJ, SPAD dan PDRM mempunyai sistem berasingan dalam menjalankan operasi penguatkuasaan jalan dan ketiga-tiga agensi ini tidak mempunyai jalinan yang membolehkan untuk akses sistem saman antara satu sama lain dan perkara ini menimbulkan masalah untuk bertindak,

Dalam masa sama Liow juga mengarahkan ketiga-tiga agensi supaya mengkoordinasikan maklumat secara bersama sekaligus membolehkan perkongsian dapat dilaksanakan dan memberi manfaat kepada semua pihak.

Justeru itu, badan yang dimaksudkan oleh Menteri Pengangkutan itu ialah seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). Badan kerajaan yang dinyatakan ini mempunyai  pengkalan data yang berbeza beza fungsi operasinya.

Namun masih terdapat kekangan bagi JPJ mengambil tindakan terhadap pesalah AES kerana sistem itu masih dalam proses pindaan untuk digabungkan dengan sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara).

Ketiadaan tindakan JPJ ke atas pemandu dan bas ekspres yang terlibat dalam kemalangan di KM265.8 Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Terowong Menora dekat Ipoh baru-baru ini, berikutan mempunyai saman tertunggak pelbagai kesalahan, sejak 2011 lagi.

Dimasa akan datang , mungkin ketiga tiga badan ini tidak lagi menghadapi masalah sebagaimana sebelum ini dan dapat mengesan dengan lebih mudah lagi pesalah jalanraya tanpa perlu merujuk kepada pihak yang lain setelah system bersepadu ini dijalankan.

Advertisements
Image | This entry was posted in SPAD dan PDRM and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s