SPAD Gantung  Serta Merta Pengoperasian Bas Syarikat Qistna Sdn. Bhd


Oleh rmf

Kejadian rempuhan bas  berhampiran denga  terowong Menora pada  10 Julai  dimana telah melibatkan 10 buah kenderaan. Walaupun dalam kejadian tersebut tidak meyebabkan  kehilangan nyawa, Namun satu siasatan akan dilakukan oleh  SPAD untuk mengenal pasti punca kejadian.

Operasi perkhidmatan Qistna Express Sdn Bhd, pengendali bas ekspres yang terbabit dengan kemalangan di kilometer 265.8 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Terowong Menora Ahad lalu digantung selama sebulan berkuatkuasa serta merta.

Sebagai tindakan awal, SPAD telah mengambil keputusan yang tepat dimana  pengantungan  26 permit bas yang dimiliki oleh Syarikat Qistna Express Sdn. Bhd. Pengantungan serta merta  keatas permit pengoperasian ini adalah bertujuan untuk siasatan yang lebih terperinci  dapat dilakukan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah berkata “pihaknya telah memulakan tindakan itu akibat pelanggaran syarat-syarat keselamatan mandatori berdasarkan laporan audit SPAD yerhadap syarikat itu bertarikh 12 Julai. Tindakan ini diambil sementara menunggu hasil siasatan dari Institit Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) yang sedang dijalankan”

Tindakan  pengantungan ini adal;ah amat tepat sekali apabila kita dibangkarkan bahawa bas berkenaan telah mempunyai sebanyak 63 saman disampaing pengendali bas tersebut mempunyai 9 saman yang tertunggak.

Terbongkarnya isu ini,  secara tidak langsung kita  mendapti bahawa Syarikat Bas berkenaan  secara jelasnya sudanh melanggar peraturan serta undang undang. Persoalan yang timbul sekarang bagaimana saorang pengendali serta bas yang mempunyai  saman tertunggak dapat menghidupkan cukai jalan dan menjalankan operasi yang mana melibatkan nayawa penumpang?

Seharusnya satu siasatan menyeluruh dijalankan disemua bahagian dan SPAD  perlu menyemak keadaan kondisi  Syarikat Bas  berkenaan samada mematuhi peraturan  yang ditetapkan atau sebaliknya. Dalam hal ini Syarikat bas berkenaan seharusnya melunaskan tunggakan saman bagi membolehkan pengoperasian dapat dijalankan.

SPAD memandang serius dengan kejadian yang berlaku ini,  Pematuhan keselamatan  dan nyawa penumpang  mesti diutamakan  dan hukuman mandatory seharusnya dikenakan terhadap Syarikat ini agar ianya menjadi teladan kepada Syarikat yang lain agar mengambil berat prihal keselamatan kenderaan bagi menjamin keselamatan nayawa penumpang.

 

Advertisements
Image | This entry was posted in SPAD Gantung  Serta Merta Pengoperasian Bas Syarikat Qistna Sdn. Bhd and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to SPAD Gantung  Serta Merta Pengoperasian Bas Syarikat Qistna Sdn. Bhd

  1. Panas77 says:

    Nama betul company tu TransMart Express.. Ah Pek pro DAPig punya root company.
    Letak nama ‘Qistina’ tu sbb nak tarik pelanggan Melayu dr Larkin .. taktik cinapek! Driver pakai Melayu.. lenjan ckup2 suruh naik trip byk2.. umpan dgn rokok dan duit trip.. jadi BARUA mereka.. bila eksiden mula2 masuk lokap driver.. bkn taukeh sial tu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s