UCAPAN SELAMAT HARI RAYA – Liow: Tingkatkan Persefahaman, Eratkan Siraturahim


Oleh rmf

Ramadhan  telah berakhir , seluruh umat Islam dalam Negara ini akan meraikan  hari yang penuh bermakna dan disambut dengan penuh kegembriaan disamp[ing sanak saudara yang jauh atau pun yang dekat.

Hari Raya Aidil Fitri adalah hari  kebesaran umat Islam setelah sebulan menunaikan ibadah puasa yang diwajibkan keatas penganut agama Islam dengan penuh sabar dan disamping menguji dan mewngawal tingkah laku agar ibadah puasa yang dijalankan tidak terbatal.

Presiden MCA Dato Seri Liow Ting Lai dalam kesempatan ini  mengambil peluang untuk mengucapkan  Selamat Hari Raya kepada seluruh umat Islam dalam Negara ini  dan berharap agar kegembiraan  dihari raya akan dapat dinikmati dengans epenuhnya.

Kemakmuran Negara kita Malaysia adalah kunci segala keamanan dan kemakmuran yang dikecapi oleh seluruh bangsa yang berbilang kaum. Dalam kenyataannya beliau amat berharap agar setiap daripada rakyat agar dapat menjaga  keamanan dan  mengamalkan sikap  bertolak ansur sesama  mereka.

Dalam kenyataan ucapan Aidil Fitri yang diucapkan beliau jhuda berp[ersan agar setiap dari rakyat Malaysia  sentiasa menghargai diantara satu dengan yang lain dan menjaga keharmonian disamping menyemai semangat maufakat.

Setiap dari rakyat Malaysia harus menolak  pihak yang cuba menganggu guat keharmonian rakyat dengan menyebarkan berita bertia yang boleh meyemai sikap kebencian diantara kaum.

Seluruh rakyat disarankan berganding bahu dalam meningkatkan usaha membangunkan Negara dalam apa juga bentuk sumbangan  terutama kepada generasi muda yang menjadi tungak kepada kepimpinan masa akan datang.

Liow juga amat berharap agar sambutan Aidil Fitri pada kali ini akan terus mengukuhkan  ikatan silatulrahim  diantara sanak saudara serta sahabat handai  yang berlainan bangsa.  Kekutan  hubungan ini dengan tidak secara langsung akan terus mengukuhkan perpadua seterusnya menjadikan Negara ini sebuah Negara yang aman damai serta hidup dengan keharmonian sepanjang masa.

KENYATAAN AKHBAR
OLEH YB DATO’ SRI LIOW TIONG LAI
MENTERI PENGANGKUTAN MALAYSIA

Liow: Tingkatkan persefahaman, eratkan siraturahim

Setibanya bulan Syawal ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam di Malaysia. Semoga sambutan bersama keluarga dan sahabat handai meriah dan penuh keberkatan buat anda semua.

Sambutan hari raya yang meraikan nilai-nilai murni menjadikannya lebih bermakna.Penghayatan sifat saling bermaafan, persefahaman dan mengeratkan hubungan silaturahim bukan sahaja bagi mereka yang menyambut aidilfitri, malah dapat diterapkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum demi meningkatkanlagi keharmonian sesama kita.

MCA sebagai parti komponen Barisan Nasional, berpegang teguh kepada semangat bermuafakat dan wasatiyyah yang merupakan kunci kejayaan negara sehingga kini.

Pentadbiran BN yang berlandaskan kesederhanaan dan semangat consensus adalah tunjang kepada kesetiaan dan cinta akan bangsa dan negara. Berpaksikan prinsip-prinsip ini, sama-sama kita terus memperkukuhkan semangat dan membentuk tenaga positif terhadap perpaduan di kalangan rakyat dan sama-sama kita menolak mana-mana pihak yang menyemai benih kebencian di antara kita.

Sesungguhnya, sifat-sifat murni adalah teras pembangunan dan kemajuan Negara yang perlu terus diperkasakan, lebih-lebih lagi dikalangan generasi muda yang bakal Diharap sambutan lebaran pada kali ini penuh bererti dan bagi mereka yang bakalpulang ke kampung halaman, semoga perjalanan selamat sampai ke destinasi

Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada semua.

Advertisements
Image | This entry was posted in Eratkan Siraturahim and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s