“Stronger Together” Sudah Mula Membuahkan Hasil Dalam PRK Sungai Besar Dan Kuala Kangsar.


Oleh rmf

download

Jawatankuasa Pusat MCA gembira melihat perkembangan transformasi parti itu adalah di landasan yang betul dan mendapat sokongan yang lebih besar.

Dalam persediaan untuk pilihan raya umum ke-14 (PRU-14), ketua parti itu menjelaskan bahawa “kita akan terus bekerjasama dengan ahli-ahli dan pengundi di peringkat akar umbi.”

Dalam konteks ini, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong sebagai Pilihan Raya Pemandu Pengerusi Jawatankuasa bagi MCA untuk menghadapi PRU14.

Untuk usaha ini, pada bulan Mac 2016, MCA akan melancarkan lanjutan daripada kempen “Stronger Together” di peringkat negeri untuk mendapatkan lebih dekat dengan pengundi di Mac 2016.

“MCA akan bangkit untuk seruan rakyat untuk memberi perkhidmatan yang terbaik mungkin, “berjanji Tiong Lai yang juga Ahli Parlimen Bentong.  Kempen “Stronger Together” sudah dijalankan di peringkat pusat parti.

Kenyataan tersebut telah dilakukan dengan semangat kesetiakawan diantara BN dan MCA dan dilakukan dengan penuh kebertanggungjawab serta telah dibuktikan pada PRK Kuala Kangsar dan juga Sungai Besar baru baru ini.

Jentera MCA  telah dikerahkan  untuk berganding bahu dengan Barisan Nasional untuk memastikan kemenangan  di kedua buah tempat yang bertanding. Hasilnya telah dilihat bagaimana trnasfomasi yang dilakukan oleh MCA terhadap organisasinya  telah melabakan hasil untuk ketika ini.

MCA melakukan transformasi dalaman sebagai langkah yang tepat pada masanya bagi membolehkan parti berkenaan terus relevan dan mendapat tempat di kalangan masyarakat Cina.

Langkah mengambil keputusan transformasi dalaman itu disertakan bersama pelan penyertaan MCA dalam penggubalan rangka kerja bagi memperkukuhkan masa depan komuniti Cina di negara ini. Hal ini amat penting bagi meastikan setiap sokongan masyarakat Cina akan terus  meyokong kerajaan.

Tiong Lai sedar bahawa MCA perlu menunjukkan semangat baharu dan sedia berubah untuk terus kekal relevan kerana parti itu telah sampai ke persimpangan yang kritikal dalam sejarahnya dan ini mungkin peluang terakhir untuk MCA.

Dengan tekad yang jitu dan demi masa depan MCA, anggota parti itu perlu bersedia untuk bangkit, bangun bersama dan bekerjasama untuk lebih komited bagi menghidupkan semula MCA demi kebaikan parti itu sendiri, Barisan Nasional dan negara

Katanya, setiap anggota parti juga seharusnya mengambil kira perkembangan semasa dalam kepimpinan parti dan bersama-sama merealisasikan hala tuju masa depan parti yang mampu memberi manfaat kepada anggotanya, rakyat dan negara.

MCA sedar bahawa hubungan di antara kepimpinan orang Melayu dan orang Cina terjalin sejak zaman Tun Tan Cheng Lock, Tunku Abdul Rahman (Putra Al-Haj) dan Tun Razak (Hussein) yang menampakkan kerjasama itu berjaya sehingga hari ini.

Hal ini tidak dapat dinafikan oleh mana mana pihak sekali pun. Sikap kerjasama dalam hubungan semenangnya telah lama terjalin dan diperkukuhkan dengan  setiakawan diantara BN dan MCA sendiri. MCA adalah rakan penting dalam BN dan parti itu mesti kekal sebagai suara dan hati nurani masyarakat Cina di negara ini.

Dengan semangat Barisan Nasional, dengan tema Teguh Bersama, kita akan menepati janji, dan berkhidmat untuk dipersembahkan kepada rakyat dengan perkhidmatan yang terbaik dan bersama sama menjada keharmonian dalam Negara ini.

MCA bertanding 37 kerusi Parlimen dan 90 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu. Parti Cina itu hanya menang di tujuh Parlimen dan 11 DUN.

Pasukan yang diketuai Liow itu ditugaskan menjalankan bedah siasat atas kekalahan itu dan menyarankan cadangan transformasi dalam parti tersebut dan telah mula mengorak langkah langkah padu demi memastikan bahawa MCA bukan sekadar sebuah parti yang tiada bermaruah.

 

Advertisements
Image | This entry was posted in "Stronger Together" Sudah Mula Membuahkan Hasil Dalam PRK Sungai Besar Dan Kuala Kangsar. and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s