Liow -Malaysia-Arab Meterai Perjanjian  Kerjasama Dalam Latihan Penerbangan Awam


Oleh rmf’

Growing wings: (From left) Transport Ministry secretary-general Datuk Seri Saripuddin Kassim, Liow, Al-Hamdan, Civil Aviation Department director-general Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman and Malaysia Airports Holdings Berhad chairman Tan Sri Dr Wan Aziz Wan Abdullah with managing director Datuk Badlisham Ghazali.

Malaysia telah mengukuhkan kerjasama dan perkongsian dengan Arab Saudi dalam program latihan penerbangan awam, kata Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Menteri Pengangkutan berkata, satu memorandum persefahaman (MoU) telah ditandatangani ke arah kerjasama dalam latihan kakitangan penerbangan.

Liow berkata menerusi MoU ini, Malaysia akan berkongsi program latihan dan kursus dengan peserta daripada Suruhanjaya Penerbangan Awam Arab (ACAC).

“Kami yakin bahawa perkongsian yang saling menguntungkan ini akan membuka jalan bagi kerjasama dalam penerbangan awam, yang seterusnya akan merangsang pertumbuhan ekonomi dan pembangunan,” katanya dalam satu kenyataan.

Liow berkata Malaysia komited untuk menggalakkan perkongsian pengetahuan di kalangan negara-negara di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP), terutamanya dari segi pembinaan keupayaan.

Beliau berkata ini selaras dengan sokongannya kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) inisiatif “Tiada Negara yang tertinggal”.

“Dari kepakaran teknikal untuk pembangunan kemahiran yang diperlukan ditetapkan, kursus MTCP dijalankan oleh Akademi Penerbangan Malaysia (Mava) akan menawarkan peserta latihan di lokasi, termasuk pensijilan padang terbang, keselamatan landasan dan keselamatan penerbangan.

“Kami mengalu-alukan kedatangan kakitangan penerbangan dari ACAC untuk Mava dalam masa terdekat,” katanya.

664ee463-cab9-49b9-9019-cf5d7efa129f

Liow hadir  di Arab Saudi untuk Perhimpunan Agung ke-23 ACAC pada kali  ini sambil menyifatkan lawatan kerja beliau sebagai “membuahkan hasil,” beliau berkata perbincangan telah diadakan dengan Menteri Pengangkutan Arab Sulaiman Al-Hamdan untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara kedua-dua negara, terutamanya dalam sektor kereta api dan penerbangan.

Liow juga bertemu dengan ICAO Setiausaha Agung Dr Liu Fang dan membincangkan pelbagai topik yang berkaitan dengan hal-hal penerbangan awam global.

Beliau mengundang rakan-rakannya dari ACAC untuk mengambil bahagian dalam ICAO World Conference  “The third joint ICAO-World Customs Organisation Conference on Enhancing Air Cargo Security and Facilitation” yang dijadualkan pada bulan Julai di Kuala Lumpur, bagi pihak Kerajaan Malaysia.

Advertisements
Image | This entry was posted in Liow -Malaysia-Arab Meterai Perjanjian  Kerjasama Dalam Latihan Penerbangan Awam and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s