Teresa Kok Jew Tolong Diam- PLKN Tetap Akan Diteruskan Oleh Kerajaan.


Oleh rmf

Kerajaan perlu terus menggantung Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) supaya peruntukan bagi program itu boleh disalurkan kepada 744 pelajar cemerlang yang ditarik balik tajaan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Masihkah kita ingat bahawa  satu cadangan kerahan tenaga dicadangkan oleh pihak kerajaan untuk meningkatkan nilai nilai patriot warganegara dan nilai nilai cintakan negara disamping menyerapkan ke pasukan simpanan ketenteraan dan awam.

Sebaliknya cadangan tersebut telah mendapat reaksi yang negative terutana di pihak pembangkang yang menentang hebat cadangan dan akhirnya satu keputusan tidak melaksanakannya telah dibuat.

Justeru itu kerajaan dalam usaha untuk menyerapkan nilai nilai ini kepada rakyata Malaysia telah melaksanakan program PLKN  yang mana memberikan tumpuan kepada  warganegara terpilih lepasan SPM meyertainya.

PLKN juga telah mendapat tentangan dari pihak pembangkang terutama DAP. Jadi jelas dan nyata bahawa DAP bukan lah sebuah parti yang memikirkan hal hal berkaitan dengan negara malah mereka lebih memikirkan hal  hal yang berkaitan  “ dimanakah mereka akan dapat wang yang banyak”.

Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Teresa Kok, berkata ia berikutan kerajaan baru-baru ini mengaku bahawa tindakan menarik balik penggantungan PLKN merupakan satu kesilapan, justeru mencadangkan agar kerajaan meneruskan penggantungan tersebut.

Bagi saya pula, kesilapan kita adalah mempunyai pihak pembangkang yang cukup tidak patriotik dalam memikirkan nilai nilai keselamatan negara. Pembangkang yang ada sekarang  hanya mempunyai pemikiran “sampah” sahaja didalam pemikiran mereka.

PLKN ditubuhkan oleh kerajaan sebgai ganti kepada kerahan tenaga yang dicadangkan adalah bertujuan  untuk membentuk semangat patriotik mengandungi pelbagai ramuan, seperti pertahanan komprehensif, yang menjadi dasar pertahanan negara semasa berlaku peperangan berlaku.

Semasa penjajahan British dan Jepun, konsep pertahanan komprehensif senang dipupuk kerana kesan langsung yang dialami rakyat ketika itu.

Hari ini, imperialis ideologi yang mencakupi kepentingan perkomplotan kapitalis dan politikus, sama ada dari luar atau dalam negara, walaupun halus bentuknya, masih dapat dirasakan oleh belia yang mampu berfikir secara rasional.

Tetapi perlu dingatkan bahawa proses perkembangkan politik yang dibawa oleh politikus-politikus dan bukan ahli politik memberikan kesan jangka panjang yang negative dikalangan belia belia dalam negara ini.

Secata tidak langsungnya ianya memberikan kesan ‘sambang’ dalam pemikiran mereka  dalam memupuk  semanat patriotik. Lihat sahaja bagaimana pihak pembangkang sedang dan telah melaksanakan Sekolah Demokrasi yang mana nilai nilai negative banyak dipupuk dalam pemikiran mereka.

Golongan muda ini sedang megalami proses mengkapitalis pemikiran mereka. Bila ini berlaku apa yang mereka fikirkan hanyalah keuntungan dalam bentuk materialitik sahaja tanpa  memikirkan apakah yang akan berlaku pada negara dimasakan datang.

Justeru itu, biarpun semangat patriotik itu dapat dilahirkan semula melalui pelaksanaan PLKN, ia merupakan semangat yang sedia dipupuk kepada rakyat Malaysia dan setidak tidaknya ada lagi warganegara yang sanggup menjalani latihan dan mengambil pengalaman latihan untuk diserapkan dalam kehidppan harian.

Dalam hal ini Teressa kok yang berjiwa yahudi (Jew)  tidak pernah sama sekali memikirkan pembinaan negara-bangsa yang menghadapi rintangan jurang perkauman. Jika konsep negara-bangsa dihayati melalui pelaksanaan PLKN, ia mempunyai kecenderungan tinggi ke arah negara dengan warganegara yang terdiri daripada satu pelbagi kaum saling menghormati diantara dengan yang lain.

Permainan politik perkauman  yang dimainkan oleh DAP sekian lama, dan pemikiran liberal-konservatif elit-elit yang memegang tampuk pemerintahan DAP, betapa ‘kepelbagaian etnik’ diambil kira semasa perancangan, kemungkinan kerangka ‘negara-bangsa-pelbagai etnik’ tinggal cakap-cakap omong semasa pelaksanaan, adalah tinggi sebagaimana kekejaman dan penindasan DAP terhadap bangsa Melayu di Pulau Pinang.

Pernah atau tidak pihak pembangkang terutama DAP atau Teresa kok sendiri dan juga NGO yang berhaluan pembangkang melancarkan kempen  untuk belia  menjadi anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM), terutamanya dari bangsa Cina. Tidak pernah sama sekali dilakukan.

Sedar atau tidak oleh Teressa Kok bahawa penyertaan anak muda Cina yang terhasut oleh adeolodi DAP yang semakin rendah dalam pasukan tentera  di Malaysia. Banyak sebab- yang boleh dijelaskan, satu persatu.

Soalnya, dimanakah nilai nilai patriotik yang diserap oleh DAP sebagai sebuah parti dalam negara ini untuk memberikan jaminan bagawa mereka juga bertanggung jawab dalam memastikan keselamatan negara dimasa akan datang.

Apa yang kita lihat , DAP sedang memupuk nilai nilai kebencian dalam  agenda perkaumannya yang dilakukan di Pualau Pinang dengan  menzalimi orang Melayu serta menghancurkan nilai keharmonian yang dipupuk oleh Barisan Nasional selama ini.

Penyelewengan dan pemusnahan hutan dan menghancurkan alam sekitar  adalah permainan DAP untuk mendapatkan keuntungan. Dan kita juga agak malang mempunyai Satu Suruhanjaya yang amat lemah untuk melakukan siasatan tehadap apa yang sedang rakus dilakukan oleh DAP.

Advertisements
Image | This entry was posted in Teresa Kok Jew Tolong Diam- PLKN Tetap Akan Diteruskan Oleh Kerajaan. and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s