Rakyat Semakin Muak, Guan Eng Hilang Populariti


Oleh rmf

MUNGKIN sudah tiba masanya untuk Lim Guan Eng berundur dari menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, gara-gara didakwa mengalami kemerosotan populariti dalam kalangan penduduk negeri itu ekoran gagal menangani isu-isu semasa yang menimbulkan banyak  kemarahan dan keresahan.

Memetik tulisan Awang Selamat dalam kolumnya di Mingguan Malaysia berkata, terdapat beberapa isu utama yang Guan Eng belum jawab kepada umum secara menyeluruh.

Antaranya projek pembinaan terowong dasar laut sejauh 6.5 kilometer dari pulau ke Butterworth yang menelan kos RM6.3 bilion.

“Banyak persoalan berlegar antaranya kos kajian kebolehlaksanaan yang dikatakan begitu luar biasa iaitu ratusan juta ringgit.

“Memandangkan Guan Eng terkenal dengan reputasinya suka menyaman walaupun menjadi tanggungjawab beliau sebagai pemimpin menangani kritikan dan pendedahan media serta badan bukan kerajaan (NGO), adalah wajar Awang bertanya,” katanya.

Kata Awang, turut diperkatakan bantahan penduduk, Persatuan Pengguna Pulau Pinang dan Sahabat Alam Sekitar (SAM) terhadap projek tersebut dan Projek Sky Cab, yang tidak dilihat satu keperluan selain membawa mudarat kepada alam sekitar.

“Maka kita tunggu bersediakah beliau memberi penjelasan lengkap berhubung kedua-dua projek mewah itu?

“Awang percaya Guan Eng tentu tidak mahu malukan orang Pulau Pinang yang rakyatnya suka telus dan berterus-terang,” katanya.

Advertisements
Image | This entry was posted in Guan Eng Hilang Populariti and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s