Kementerian Kesihatan Peka Tentang Berita Penularan Virus Zika Oleh WHO


Oleh rmf

Penyakit menular merupakan penyakit yang dapat menular (berpindah) dari satu orang ke orang lainnya yang biasanya disebabkan oleh kontak langsung dengan penderita ataupun melalui perantara.

Jenis-jenis Penyakit Menular sangat banyak pada saat ini dan pada umumnya disebabkan oleh patogen. Namun pada pembahasan kali ini akan kita klasifikasikan penyakit menular berdasarkan cara penularannya.

Jenis-jenis Penyakit Menular Dan Penyebabnya telah diketahui yaitu disebabkan oleh bakteri, virus, amoeba dan jamur. Untuk penyakit selain yang disebabkan oleh virus maka dapat disembuhkan, sedangkan penyakit yang disebabkan oleh virus hanya dapat dikendalikan dan dilawan dengan meningkatkan imunitas tubuh.

Saat ini Anda telah mengetahui Jenis-jenis Penyakit Menular dan cara penularannya. Hal yang perlu diingat adalah penyakit menular bukanlah sesuatu yang harus ditakuti tetapi harus diketahui agar bisa terhindar.

Yang terpenting dalam penanganan penyakit menular adalah kepedulian masyarakat secara penuh sehingga pencegahan dapat dilakukan agar tidak sampai menjadi endemi.

Penyakit menular adalah penyakit yang dapat ditularkan atau berpindah dari orang yang sakit ke orang yang sehat atau belum terkena penyakit menular tersebut. Penularan penyakit tersebut dapat terjadi baik melalui perantara maupun secara langsung.

Kementerian Kesihatan memandang serius kenyataan Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr. Margaret Chan, seperti yang dilaporkan oleh media antarabangsa, bahawa jangkitan virus Zika telah merebak dengan begitu pantas sekali di benua Amerika.

Ini adalah kerana Kementerian berpandangan risiko bagi penularan jangkitan ini ke Malaysia adalah tinggi di atas sebab-sebab berikut:-Malaysia mempunyai nyamuk pembawa jangkitan ini iaitu nyamuk Aedes.

Densiti nyamuk Aedes di negara ini adalah sangat tinggi. Ini berdasarkan kepada hasil pemeriksaan premis-premis di seluruh negara serta hakikat bahawa kita juga dibebani dengan masalah denggi yang disebarkan oleh nyamuk yang sama.

Penyakit ini belum terdapat di Malaysia dan oleh itu rakyat Malaysia amnya tidak mempunyai imuniti terhadap penyakit ini. Oleh itu, jika virus ini dibawa masuk oleh rakyat Malaysia yang dijangkiti atau pelancong luar ke Malaysia, ia boleh merebak dengan pantas.

Seperti denggi, tiada vaksin dan ubat khusus untuk membunuh virus ini. Oleh itu, orang yang dijangkiti akan menjadi sumber jangkitan kepada orang lain jika digigit oleh nyamuk Aedes.

Terdapat laporan menyatakan sebahagian besar (terdapat anggaran mengatakan 80%) tidak menunjukkan gejala dijangkiti, yakni mereka boleh menjadi “pembawa yang sihat” dan menyebarkan virus ini tanpa disedari.

Walaupun penyakit ini hanya menyebabkan demam yang ringan serta bintik-bintik (rashes) di badan, sakit sendi dan tidak menyebabkan kematian, namun Kementerian memandangnya dengan serius sebab ia telah dikaitkan dengan kejadian “microcephaly” iaitu kelahiran bayi dengan kepala/otak mengecil dan juga dikaitkan dengan gejala saraf iaitu sindrom “Guillain-Barre”. “Microcephaly” merupakan kecacatan otak/kepala yang kekal yang boleh mempengaruhi kualiti hidup bayi sehingga dewasa.

Namun begitu, menghalang kemasukan virus ini ke Malaysia adalah sesuatu yang sukar. Ujian saringan kesihatan umum di pintu masuk adalah tidak praktikal kerana gejalanya yang ringan dan sukar dikesan di samping ketiadaan ujian cepat (point of care test) yang boleh digunakan.

Walaubagaimana pun, Kementerian akan mengambil dan mencadangkan langkah-langkah berikut:-

Semua pelawat dari benua Amerika Selatan dan Amerika Tengah serta rakyat Malaysia yang pulang dari benua berkenaan yang mempunyai gejala demam dan bintik-bintik hendaklah melaporkan diri ke Pusat Kuarantin Kesihatan atau Pejabat Kesihatan berhampiran semasa tiba di Malaysia.

Buat masa ini terdapat 22 buah negara melaporkan kes Zika virus dari rantau Amerika Latin iaitu Barbados, Bolivia, Brazil, Colombia, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Suriname, U.S. Virgin Islands, Venezuela dan Samoa.

Mengedarkan Nasihat Kesihatan (Health Advisory) kepada pelancong dan rakyat Malaysia berkenaan langkah-langkah yang perlu diambil jika gejala sedemikian berlaku. Seterusnya, mereka hendaklah segera ke Klinik Kesihatan berhampiran.

Menasihatkan rakyat Malaysia yang mengandung untuk tidak melakukan lawatan ke negara-negara terlibat.

Rakyat Malaysia lain yang melakukan perjalanan ke negara terlibat hendaklah mengambil langkah-langkah pencegahan daripada digigit oleh nyamuk Aedes seperti tidak berada di luar semasa waktu puncak gigitan Aedes di awal pagi dan lewat petang, memakai pakaian yang menutupi anggota badan dan menggunakan ubat pencegahan gigitan (repelen) secara tetap.

Mengeluarkan “Health Alert” kepada semua fasiliti Kesihatan kerajaan dan swasta.
Meningkatkan pemantauan di klinik dan hospital bagi kes yang mempunyai tanda-tanda Zika dan mempunyai sejarah perjalanan ke 22 buah negara yang melaporkan jangkitan Zika virus. Di samping itu, pemantauan bagi kes “microcephaly” juga ditingkatkan di hospital-hospital.

Daripada pemantauan berterusan oleh KKM, sebanyak 288 sampel dari Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan dan Institut Penyelidikan Perubatan telah diuji dan keputusannya semua adalah negatif untuk zika virus. Kriteria sampel yang diuji ialah bagi kes-kes yang negatif untuk ujian denggi.

Kementerian Kesihatan sedang dan akan terus meningkatkan usaha mengawal denggi dan nyamuk Aedes. Namun rakyat Malaysia juga perlu memberi perhatian yang serius dengan bekerjasama dalam menjalankan aktiviti-aktiviti pemusnahan tempat pembiakan secara tetap dan berkala. Segala usaha masyarakat bagi mencegah denggi hendaklah dipertingkatkan kerana ia juga akan mengurangkan risiko penularan Zika.

DATUK DR LOKMAN HAKIM SULAIMAN
TIMBALAN KETUA PENGARAH KESIHATAN (KESIHATAN AWAM)
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
29 Januari 2016

Advertisements
Image | This entry was posted in Kementerian Kesihatan Peka Tentang Berita Penularan Virus Zika Oleh WHO and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s