FGV Menyasarkan Pendapatan RM100 Billion Lima Tahun Akan Datang


Oleh rmf

Sebagai sebuah syarikat yang berazam untuk menjadi peneraju perniagaan asas tani dunia yang berpelbagai dan bersepadu, FGV juga komited kepada ketigatiga prinsip kemampanan: manusia, keuntungan dan planet.

Ia mengusahakan satu program reformasi dan pengembangan yang agresif dan strategik untuk memastikan daya maju perniagaannya. Sebagai ahli Rundingan Meja Bulat Kemampanan Minyak Sawit (R S P O) yang aktif sejak 2004, FGV mempunyai pelan masa untuk mencapai pensijilan bagi semua kompleks kilangnya menjelang 2017.

Paling ketara ia merupakan yang pertama di dunia mencapai pensijilan RSPO melibatkan estet peladang kecil dan syarikat pertama di luar Eropah mencapai Pensijilan Kemampanan dan Karbon Antarabangsa.

Di samping itu, ia berada di barisan hadapan bagi projek-projek tenaga yang boleh diperbaharui menggunakan biomas minyak sawit. Loji kuasa ‘hijau’ FGV di Sabah adalah yang pertama di dunia menggunakan 100 peratus Tandan Kosong ( TK) kelapa sawit.

FGV telah menjadi sebuah syarikat perladangan kelapa sawit bersepadu sepenuhnya yang membolehkan FGV untuk mencapai kecekapan operasi serta sinergi dalam rantaian nilai perladangan Kumpulan FGV.

Gabungan kekuatan FGV dalam perniagaan perladangan dan hiliran, ditambah pula dengan aktiviti pertengahan dan hiliran FHB, ianya merupakan strategi FGV untuk menjadi salah satu daripada 10 konglomerat perniagaan asas tani di dunia pada tahun 2020.

Bagi merealisasikannya, FGV telah menyediakan Pelan Induk Strategik Global yang merangkumi pelan pertumbuhan global eksponen melalui perkembangan huluan dan hiliran, transformasi modal insan dan pelaburan dalam inovasi dan teknolog

FGV, pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia dan ketiga terbesar dari segi keluasan kawasan ladang, juga menjangkakan untuk berkembang.

FGV telah membuat tawaran untuk membeli kepentingan 37% dalam PT Eagle High Plantations Tbk, unit perladangan konglomerat Indonesia Kumpulan Rajawali, untuk USD680 juta, perolehan terbesar setakat ini.

Kedua-dua syarikat sedang melakukan rundingan semula harga dalam perjanjian yang disusun semula.

Di bawah inisiatif Rangka Tindakan Strategik Global 2020, FGV menyasarkan jumlah pendapatan sebanyak RM100 bilion lima tahun dari sekarang dan muncul sebagai salah satu daripada 10 syarikat perniagaan tani global.

Dato’ Mohd Emir Mavani Abdullah, Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Felda Global Ventures (FGV) yang berpangkalan di Malaysia, berkata MSM dijangka diniagakan pada purata RM2,200 setan pada suku pertama tahun ini.

Harga komoditi seperti minyak sawit mentah, getah dan gula dijangka pulih sedikit dalam tempoh dua tahun akan datang kerana penumpukan saham dari tempoh lebihan bekalan boleh menghadkan potensi peningkatan.

Getah, misalnya, dijangka diniagakan sekitar RM6-RM7 sekilogram tahun ini kerana penggunaan meningkat kira-kira 4%, berbanding dengan kurang daripada 1% pada tahun 2015.

“Kami menjangka pengeluaran MSM daripada pengeluar utama meningkat seiring dengan kematangan kawasan tanaman mula pasangan pengeluaran dengan hasil FFB (tandan buah segar) yang lebih tinggi,” katanya.

“Walaupun prestasi yang lemah, kita perlu diingatkan bahawa industri komoditi adalah sektor kitaran dan untuk kekal berdaya tahan, kita perlu mempelbagaikan asas pendapatan aktif dan melaksanakan program-program dan amalan untuk mengimbangi turun naik dalam pasaran.”

FGV telah mengumumkan pelan transformasi lima tahun sehingga 2020 untuk meningkatkan hasil, kos yang optimum dan kecemerlangan operasi.

Ia melibatkan lima usaha berterusan untuk mempercepatkan penanaman semula dan penanaman baru, meningkatkan hasil FFB serta produktiviti pekerja, meningkatkan kadar perahan minyak dan membangunkan kemudahan biogas di kilang penapis minyak sawit.

Emir berkata, penubuhan Majlis Negara-negara Pengeluar Sawit (CPOPC) dilihat sebagai satu perkembangan utama yang menunjukkan komitmen Malaysia dan Indonesia dengan amalan minyak sawit lestari, untuk memastikan kestabilan dalam pasaran dan meningkatkan daya saing.

“Pengumuman baru-baru ini antara Malaysia dan Indonesia untuk menubuhkan CPOPC dapat memastikan kestabilan harga minyak sawit. Terdapat juga pelbagai inisiatif berterusan di kalangan negara-negara pengeluar utama untuk kebaikan industri dalam jangka sederhana hingga jangka panjang,” katanya.

LMC International Ltd, perunding perniagaan tani terkemuka di dunia, telah meramalkan penurunan 9% dalam pengeluaran sawit Indonesia pada 2016 dan penurunan 4.5% dalam keluaran Malaysia berikutan El Nino.

Persatuan Minyak Sawit Indonesia meramalkan penurunan sebanyak 3-5% daripada pengeluar terbesar di dunia.

Tabung Tanaman Tanah Indonesia yang dilantik oleh kerajaan untuk Minyak Sawit menganggarkan permintaan Indonesia untuk biodiesel akan meningkat sekurang-kurangnya 7.1 juta kiloliter (1.9 bilion gelen) tahun ini daripada 1.3 juta pada tahun 2015.

Syarikat tenaga PT Pertamina meramalkan pertumbuhan tiga kali ganda dalam perolehan biodiesel kepada 5.5 juta kiloliter tahun ini daripada 2014.

Advertisements
Image | This entry was posted in FGV Menyasarkan Pendapatan RM100 Billion Lima Tahun Akan Datang and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s