Abaikan Dulu Permohonan RM997 Juta Oleh DAP, Utamakan Masalah Negeri Bawah Barisan Nasional


Oleh rmf

23 Disember 2015 yang lalu , sepucuk surat telah dihantar oleh kerajaan Pualau Pinang kepada kerajaan pusat untuk memohon satu peruntukan yang bernilai RM997 Juta untuk melakukan projek tebatan banjir yang melanda negeri itu.

Jika kita imbas semula kenyataaan terdahulu oleh DAP , bahawa mereka merupakan pakar yang dapat mengendalikan isu banjir dalam negara ini jika diberikan peluang untuk memerintah. Oleh yang demikian laksanakan kepakaran yang ada dalam DAP untuk mengatasi masalah banjir yang melanda negeri tersebut.

Lim Guan Eng telah melakukan pembaziran wang rakyat secara tidak berhemah di Pulau Pinang. Projek mengecat lorong basikal yang membazir sebanyak RM30 juta. Apakah selama ini tiada perancangan terperinci dilakukan untuk mengelakkan pembaziran wang rakyat.

Lim Guan Eng lebih mementingkan kepentingan pemaju dari kesengsaraan yang dihadapi oleh rakyat. Mereka lakukan konsep pengusiran secara zalim terhadap rakyat Pulau Pinang terutama bangsa Melayu.

Kerajaan negeri mengakui gagal menyelesaikan masalah banjir yang berulang di negeri itu walaupun telah melaksanakan beberapa projek tebatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow berkata, kegagalan itu disebabkan pelbagai faktor seperti reka bentuk projek dan sistem perparitan yang dibina tidak sesuai selain faktor hujan lebat luar biasa.

Persoalannya sekarang apakah setiap projek yang hendak dijalankan tidak melalui kajian menyeluruh bagi memastikan tiada pembaziran wang rakyat dilakukan. Ini dalah DAP mereka melihat keuntungan dan impak pada masa akan datang tidak pernah dikaji.

Sebelum memberikan peruntukan kepada kerajaan DAP, Kerajaan persekutuan seharusnya mendahulukan masalah yang dihadapi oleh negeri negeri dibawah pemerintahan Barisan Nasional telebih dahulu.

Setelah masalah yang dihadapi oleh negeri Basiasan Nasional selesai barulah permohonan kerajaan Negeri Pulau Pinang dipertimbangkan untuk kelulusan. Kita sedar bhawa DAP adalah sabuah parti yang akan mengigit semula .

Justeru itu seharusnya kerajaan persekutuan lebih mementingkan nengeri negeri Barisan Nasional berbanding Pulau Pinang. Untuk ketika ini tidak perlulah kerajaan persekutuan mengharapkan undi dari kaum chauvanis di Pulau Pinang itu. Pentingkan penyokong sendiri.

Dibawah ini salinan surat permohonan peruntukan oleh DAP kepada kerajaan pusat.

PSUKPP/21/0353/20 Klt.4 (59)

23 Disember, 2015

YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak
Perdana Menteri Malaysia
Pejabat Perdana Menteri
Blok Utama, Bangunan Perdana Putra
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan

62502 PUTRAJAYA

[No. Faks: 03 – 8888 3444]

Yang Amat Berhormat Dato’ Sri,

Advertisements
Image | This entry was posted in Utamakan Masalah Negeri Bawah Barisan Nasional and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s