AP Stampin, Anda Nafikan Dalam Isu MKN, Sarawak Sebahagian Dari Persekutuan?


Oleh rmf

sarawak

Artikel saya pada kali ini adalah untuk menjawab persoalan dangkal yang dikemukakan oleh seorang Ahli Parlimen Stampin dalam isu “MKN: Tiada wakil Sabah, Sarawak; Perjanjian Malaysia 1963 bakal dicabuli?- Kenyataan yang dikeluarkan olehnya banyak menyembunyikan fakta sebenar dan menimbulkan prasangka terhadap Persekutuan.

Sudah tidak ada kerja lain yang mahu dilakukan oleh pemimpin DAP di Malaysia ini, bermula dengan usul Rang Undang-Undang (RUU) MKN yang dibentangkan di Parlimen tempoh hari sehingga ianya diluluskan, selama itu juga pertikaian mengenainya dilakukan oleh DAP.

Ketakutan mereka jelas terbayang yang mana membuat andaian demi andaian sehingga ianya melibatkan bidang kuasa DYMM YDP Agong yang mana membelakangkan kuasa baginda.

Adakah seorang Ahli Parlimen Stampin Tan Kok Ping tidak mengetahui peraturan atau prosedur  dimana satu satu akta yang hendak  dilaksanakan mesti melalui perbahasan sebanyak 3 kali di Parlimen sehingga ianya dilulaskan atau sebaliknya.

Setelah ianya diluluskan , barulah akta tersebut dipersembahkan kepada YDP Agong untuk  diluluskan secara rasminya. Dimanakah sebagaimana yang dikatakan oleh pembangkang  bahawa Akta MKN ini telah membelakangkan kuasa DYMM YDP Agong?

seterusnya

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s