Malaysiakini MESTI Perjelaskan ISU Derma/DANA dari NED


Oleh rmf’

Merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Malaysiakini  oleh wartawan mereka bernama Alyaa Azhar      11 Dis 2015, 4:00 petang      yang mana mempertikaikan kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengenai isu penderma RM2.6 billion adalah kenyataan yang cuba memrangkap kredibiliti pasukan SPRM dan juga badan penyiasat yang lain.

Soal berpakah jumlah penderma yang menghulurkan  derma  itu bukan persoalannya untuk dijawab, Ini adalah kerana  seharusnya  kita juga melihat  dalam Malaysiakini sendiri yang menerima sumbangan  dari agensi luar negara yang tidak pernah dipersoalkan.

Apakah Malaysiakini   secara jujurnya untuk menunjukkan ketelusan yang mereka ada  mesti menjelaskan kepada  rakyat Malaysia  butiran penderma yang  telah memberikan dana operasi mereka selama ini.

Pemberian dana ini termasuk lah beberapa media yang  berpaksikan haluan kiri. Butiran derma dengan jumlahnya dinyatakan akan tetapi secara dasarnya hanya nama NGO sahaja yang ada, tetapi  benarkah  dana tersebut telah dimasukkan  delam akuan NGO NGO tersebut atau akaun yang bertukar tangan Klikj disini

Dua penyumbang utama adalah National Endowment for Democracy (NED) yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan pertubuhan milik George Soros, Open Society Institute (OSI) didapati membiayai kumpulan-kumpulan yang menyokong kepentingan dan objektifnya di seluruh dunia.

MKini Dotcom Sdn. Bhd. (Malaysiakini) adalah salah satu daripada penerima sumbangan dana dari luar negara melalui National Endowment for Democracy (NED) sejak tahun 2009 dan berterusan hingga kini. Jumlah terkumpul sumbangan dana yang telah diterima dari tahun2009 hingga 2011 adalah sebanyak RM300,000 atau 2% daripada RM19.838 juta yang disalurkan oleh NED. KLIK disini 

.Malaysia kini melalui wartawannya  hanya mahu menimbulkan spekulasi isu yang mana akan memberikan persoalan  lebih luas lagi . Sedangkan Isu Malaysikini yang dihadapan mata disembunyikan  tanpa sesiapa mahu mempertikaikan.

Sehingga kini tiada penjelasan yang tepat diberikan oleh  Malaysiakini  dalam memberikan penerangan terhadap Isu derma  dari sebuah  agensi luar negara.

Sejak tahun 2011 saya telah membangkitkan hal ini secara terperinci kepada Malaysikini dan sehingga sekarang saol derma yang diterima  masih belum dapat diterangkan oleh Malaysia kini. sebelum ini

Isu RM2.6 billion ini  kini dibawah SPRM yang mana telah bersama mengenal pasti  penderma yang terlibat. Penglibatan SPRM telah menunjukkan ketelusan kerajaan dalam memberikan kerjasama yang tinggi untuk meyelesaikan  isu yang berbangkit.

Namun dari satu sudut lain pula  , apakah satu siasatan telah dilakukan terhadap Malaysiakini dalam menerima sumbangan atau dana dari badan atau agnsi yang satu ketika dulu menghancurkan ekonomi dalam negara ini.

Malaysiakini seharusnya sedar  bahawa mencampuri urusan siasatan  dalam sesuatu isu  dalam siasatan adalah menjadi satu kesalahan. Dengan demikian saya cadangkan agar satu penerangan kepada rakyat Malaysia  dilakukan oleh Malaysia kini dalam memberikan penjelasan penerimaan dana sebanyak USD100,000 dari NED.

Mkini Dotcom Sdn Bhd $100,00

To strengthen independent media in Malaysia. Mkini Dotcom Sdn Bhd will sup­port an online media outlet that provides professional and responsible coverage of issues and news often ignored or distorted by the mainstream media.

NED

Advertisements
Image | This entry was posted in Malaysiakini Harus Menyiasat Penerima Derma/DANA dari NED and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s