Deepavali Kukuhkan Hubungan Kaum Di Malaysia -Datuk Sri Liow Tiong Lai


Oleh rmf

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh masyarakat beragama Hindu yang dirayakan pada bulan gelap bernama ‘aippasi’ pada setiap bulan Oktober dan November.

Deepavali yang bermaksud ‘sebarisan pelita’ dan dengan memasang pelita, penganut Hindu percaya bahawa kecerahan akan mengatasi kegelapan, kebaikan akan mengatasi kejahatan, keadilan akan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan akan mengatasi kejahilan.

Semasa sambutan Deepavali, penganut agama Hindu akan menyucikan tubuh badan dengan memakai sedikit minyak di kepala dan mandi sebelum melakukan upacara bersembahyang samada di rumah atau di kuil-kuil.

Kunjung mengunjungi ke rumah kaum keluarga akan dilakukan selepas selesai bersembahyang. Kebiasaannya, surirumah akan menyediakan kotak-kotak kecil berisi gula dan membawa bersama apabila berkunjung ke rumah saudara-mara mereka. Dikebanyakan rumah masyarakat hindu akan dihiasi dengan ‘rangoli’ iaitu lukisan yang dibuat daripada tepung beras berwarna-warni bagi menyambut tetamu.

Majlis yang dianjurkan MIC tersebut telah dihadiri YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Turut kelihatan pada majlis berkenaan ialah Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Sepanjang majlis berkenaan, para tetamu telah disajikan dengan pelbagai persembahan serta makanan tradisional kaum India sepeti Aloo Gobi, Inji Puli, Vadal dan Prathaman.

Presiden MCA, Datuk Sri Liow Tiong Lai turut mengambil kesempatan dihari baik Pesta Cahaya kaum India dengan mengharapkan setiap kaum perlu menghormati antara satu sama lain dan menolak perpecahan kaum. Biarpun berbangsa Cina, Datuk Sri Liow mengingatkan bahawa kekuatan Malaysia terletak kepada perpaduan yang erat antara kaum.

“Setiap masyarakat perlu bersyukur kerana dapat menyambut pelbagai perayaan dan tradisi berwarna-warni dengan aman dan damai” jelas Liow lagi dalam satu kenyataan media.

Beliau yang juga Menteri Pengangkutan mengingatkan semua pengguna jalan raya memandu dengan selamat semasa musim perayaan ini dan sentiasa ingat akan keluarga tercinta.

Kita di Malaysia bila tiba sahaj musim perayaan pasti disambut dengan meriah..tidak kira Melayu, Cina, India, Kristian mahupun perayaan bangsa lain ia tetap disambut meriah tanpa mengira agama dan bangsa..

Ini keistimewaan yang ada di Malaysia dan perlu dikekalkan budaya dan tradisi ini supaya ia terus menjadi identiti negara kita dan sebahagian daripada tarikan pelancong luar..jika orang luar teruja dengan keunikan negara kita mengapa tidak kita?

Selamat Menyambut Hari Deepavali!

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s