MCA Berganding Bahu Dengan Persekutuan Penjaja dan Peniaga Kecil Dalam Penganjuran Karnival Makanan


Oleh rmf

Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai telah menyatakan sokongan MCA terhadap Persekutuan Penjaja dan Peniaga Kecil  dalam usaha Persatuan tersebut untuk menganjurkan karnival jalan gourmet tahun depan.

Semasa sesi makan malam bersama ahli-ahli jawatankuasa Persekutuan baru-baru ini, Liow telah diberi taklimat mengenai cadangan untuk menganjurkan Karnival Jalan Gourmet pada tahun depan.

Secara dasarnya  dan selepas perbincangan yang mendalam, MCA berjanji akan menyokong penuh karnival yang dicadangkan tersebut.

Ini adalah selaras dengan Pendekatan Transformasi MCA 3 serampang   dan salah satu perkara yang terdapat didalam agenda  “Arah 10 Strategik Ekonomi” yang bertujuan untuk membuka persamaan ekonomi baru untuk orang Cina dalam menghadapi cabaran masa depan.

Agenda atau misi “Arah 10 Strategik Ekonomi” telah dirangka melalui sesi percambahan fikiran oleh sepuluh kumpulan fokus yang terdiri daripada pakar-pakar dan pemimpin-pemimpin industri yang berkaitan.

Naib Ketua Pemuda MCA Nicole Wong Siaw Ting, ketua kumpulan penjaja dan peniaga kecil  telah berjaya diselaraskan dan digabungkan dalam karnival yang akan dilaksanakan pada tahun depan di Jalan Gourmet.

Pada 5 September 2015, MCA juga telah menganjurkan “Arah Pemetaan 10 Strategik Ekonomi” persidangan di Dewan San Choon, Wisma MCA untuk mendapat maklum balas dan cadangan untuk melihat kesan penerimaan daripada pelbagai pihak .

Semasa persidangan itu, telah dinyatakan bahawa bidang penjaja dan peniaga kecil mempunyai potensi yang besar, dan turut mendapat pengiktirafan sebagai platform terbaik untuk golongan belia untuk menjadi usahawan sebagai titik permulaan awal itu bergerak kerah tersebut.

Para tetamu kehormat yang hadir pada majlis itu ialah Presiden Persekutuan Dato ‘Lee Teong Chwee, penasihat tetap Dato’ Chua Soo Beng, Naib Presiden Yow Boon Choon, Toh Lai Huat, Tan Siew Kui, Lim Sin Kee, Setiausaha Negara Tan Pooi Keng, Bendahari -General Goh Kim Huei, Ketua Penyelaras ’10 Strategi Ekonomi ‘Tan Sri Low Yan Ping dan MCA veteran Wang Choon Wing.

Turut hadir ialah wakil-wakil dari persatuan-persatuan di bawah persekutuan dari KL dan Selangor, Miri, Bintulu, Kuching, Kuantan, Muar, Sri Petaling, Kajang, Ipoh, Kulai, Segamat, Shah Alam dan sebagainya.

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s