“Undercover Boss” Dalam Politik Dan Organisasi


Oleh rmf

“Undercover Boss ” satu siri yang amat berguna kepada semua majikan untuk menyelami suasana  kehidupan orang bawahannya dan menyelami kepayahan kehidupan mereka dalam memberikan keuntungan kepada organisasi.

Pada kebanyakan majikan sentiasa memperagakan kemewahan mereka dan jarang sekali mempedulikan masalah yang dihadapi pekerja mereka. Kudrat yang diperah kadang kala tidak dinilai sewajarnya dengan imbuhan yang diberikan.

Saksikan lah bagimana “undercover Boss”  berkongsi cerita dan kepayahan , kesukaran serta masalah bersama pekerha mereka. Ini patut dicontohi oleh kebanyakan majikan agar ianya mengwujudkan  satu semangat kerja  yang terbaik.

Dalam politik pula, seharusnya perkara ini dilakukan untuk melihat kepincangan yang berlaku, bukan sekadar melihat diatas kertas sahaja, Secara langsungnya  bersama sama  sebahagian besar orang bawahan melihat sendiri apa yang berlaku sebenarnya.

Menghargai dan memberi pengiktirafan kepada  mereka yang cukup komited terhadap  kerja yang dijalankan. Bukan sekadar saorang majikan itu bercakap di hadapan meja bersama  penjawat yang lain.

Pemimpin politik harus belajar menghargai apa yang telah disumbangkan  oleh mereka yang bekerja tidak kenal erti penat lelah dan bukan sekadar mendegar cerita yang baik diatas kertas.

Pada kebanyakan penjawat hanya inginkan yang terbaik, tetapi apakah mereka mampu turun dan menyelami masalah orang bawahannya- Pada kebanyakannya laporan diatas kertas adalah penipuan yang nyata tetapi bukan pada keadaan yang sebenarnya.

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s