FGV Nafikan Akan Menaikan Gaji Pekerja Ladang


Oleh rmf

images (1)

Felda Global Ventures Bhd (FGV)  telah mengeluarkan satu kenyataan menafikan bahawa  tidak bercadang untuk menaikkan gaji pekerja sebagaimana yang telah dikeluarkan oleh  laporan media bertarikh 12 Ogos 2015 yang bertajuk “Maybank IB Kekalkan Saranan ‘Neutral’ Ke Atas Sektor Perladangan”

Dalam kenyataannya, FGV  yang bertarikh 17 Ogos 2015,  FGV mengulangi bahawa dasarnya adalah berpandu kepada Persatuan Pengeluar-pengeluar Pertanian Tanah Melayu (MAPA) melalui standard industri mengenai gaji minimum dan dikawal selia oleh Kementerian Sumber Manusia.

“Kami tidak menaikkan gaji pekerja ladang kami, termasuk pekerja kilang minyak sawit, dan pekerja am yang lain, sebanyak 8-10 peratus berkuat kuasa 1hb April, 2015, seperti dicadangkan dalam laporan.

Bagaimanapun, kajian pelarasan gaji masih dilaksanakan dalam FGV dan  sebagai entiti senaraian awam, sebarang perubahan dalam dasar buruh FGV memerlukan kelulusan daripada lembaga pengarah kami.” menurut jurucakap FGV.

Laporan media tersebut menyatakan: ‘Peneraju perladangan yang besar termasuk Felda Global Ventures Holdings Bhd dan Kuala Lumpur Kepong Bhd, antara lain, bersetuju untuk menaikkan gaji pekerja ladang mereka (termasuk pekerja kilang minyak sawit dan pekerja am yang lain) sebanyak 8-10 peratus mulai 1 April, 2015.

Laporan itu menyatakan: ‘Peneraju perladangan yang besar termasuk Felda Global Ventures Holdings Bhd dan Kuala Lumpur Kepong Bhd, antara lain, bersetuju untuk menaikkan gaji pekerja ladang mereka (termasuk pekerja kilang minyak sawit dan pekerja am yang lain) sebanyak 8-10 peratus mulai 1 April, 2015.

Laporan yang dibuat oleh Maybank Investment Bank itu memungkinkan keadaan yang kurang senang di kalangan  pemain dalam industry perladangan dan industri minyak sawit negara dan menjuruskan sentimen melanggar Hak Asasi.

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s