SPAD Petingkatkan Perkhidmatan Pengangkutan Awam Darat Seiring Dengan Perkembangan Teknologi


Oleh rmf

Pelbagai usaha dilakukan oleh kerajaan dalam mengurangkan kadar kemalangan jalanraya yang  sudah berada disatu tahap yang seharusnya difikirkan bersama.

Statistik kemalangan  jalanraya yang melibatkan kenderaan  kecil terutama motosikal, kederaan awama dan komesial berada ditahap yang membimbangkan  terutama diwaktu musim perayaan. Perkara ini dibuktikan dengan peningkatan peratusan kemalangan maut  pada musim perayaan baru baru ini.

Pelbagai kempen dan usaha telah di buat untuk meminima kan kemalangan oleh pihak berkuasa seperti PDRM, JPJ dan SPAD , namun tabiat pemanduan rakyat Negara ini sukar d ubah kan. Sikap pentingkan diri sendiri dan kurang sabar adalah diantara punca penyebab meningkatnya kemalangan.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dengan pelbagai usaha  cuba  melaksana kan penguatkuasaan serta melihat pelbagai sudut serta melakukan penambahbaikan  infrastruktur agar boleh meminimunkan kadar kemalangan yang berlaku dlam negara ini.

Salah satu kaedah yang dicadangkan penggunaannya kepada  pengangkutan awam seperti bas . lori   ialah dengan  pemasangan sistem GPS pada setiap kenderaan  di mana pemantauan setiap kelajuan serta kedudukan kenderaan akan  dapat di kesan dan di monitor.

Sebagai pelengkap kepada  penggunaan GPS ini , SPAD  dengan inisiatif yang terbaik mungkin akan menggunakan CCTV sebagai pelengkap kepada sistem GPS ini. Dengan cara ini, kedudukan dan pergerakan kenderaan awam  tersebut akan dapat dipantau dengan tepat..

Dalam satu kenyataan rasmi SPAD mereka sedang mengkaji mensyaratkan pemasangan CCTV ia itu kamera litar tertutup di dalam bas dan perkhidmatan Rel bagi meningkatkan keselamatan pengangkutan darat.

Di waktu ini menurut sumber SPAD pemasangan CCTV belum lagi di wajib kan dan jika ada pemasangan pada kenderaan bas, ia hanya di lakukan secara sukarela oleh penggendali.

Bagi servis Rel pula saranan berkenaan pemasangan nya boleh di muatkan dalam syarat cadangan skim rel dan penggendali mesti mematuhi semua skim rel yang di approve sebagai satu syarat perlesenan.

Maksud nya bagi pakej baru set gerabak , kemestian memasang cctv boleh di jadi kan prasyarat Perlesenan.

Perancangan masa hadapan SPAD mungkin akan memperkenalkan sistem  sokongan berpusat yang mana akan digunakan oleh perkhidmatan teksi yang mana dikatakan terbaik dalam  keselamatan kepada penumpang dimana fungsi GPS dikuatkuasakan.

Tidak dapat dinafikan bahawa SPAD  setiap masa akan mencari kaedah terbaik bagi  meningkatkan mutu perkhidmatan dan keselamatan pengguna dan penumpang disampaing mempertingkatkan mutu perkhidmatan pengangkutan awam darat di negara ini  seiring dengan kemajuan perkhidmatan yang ada diluar negara.

Tentu lah SPAD mencari pelbagai kaedah untuk meningkat kan keselamatan kenderaan di mana hasil nya penumpang dan pengguna juga akan mendapat faedah nya, namun pihak lain juga di alu alu kan memberi idea dan cadangan kepada SPAD untuk memperbaiki mutu transportasi awam Negara.

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s