MH17: Rusia Gunakan Kuasa Veto  Resolusi PBB Bagi Tribunal Antarabangsa


Oleh rmf

A photo taken on September 9, 2014 shows part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk.

Rusia telah menggunakan kuasa veto di PBB untuk menghalang draf resolusi untuk menubuhkan sebuah tribunal antarabangsa ke dalam bencana udara MH17 pada bulan Julai 2014.

Ia adalah satu-satunya negara di 15 negara anggota Majlis Keselamatan PBB untuk menentang langkah itu, mencetuskan kritikan  meluas dikalangan negara anggota.

Penerbangan Malaysia Airlines dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terhempas di timur Ukraine, membunuh semua 298 orang serta anak kapal.

Pemberontak pro-Rusia di kawasan itu telah menafikan menembak jatuh pesawat yang dimiliki oleh Penerbangan Malaysia.

Negara-negara Barat dan Ukraine mengatakan terdapat bukti mengatakan bahawa pesawat telah di tembak jatuh oleh peluru berpandu anti pesawat yang dibekalkan oleh Rusia – Dalam pada masa yang sama tuduhan tersebut telah dinafikan sama sekali oleh Rusia.

Malaysia telah mendesak  suatu tribunal antarabangsa untuk cuba mendakwa mereka yang bertanggungjawab dalam tragedi yang telah mengorbankan ramai rakyat pelbagai negara. Langkah tersebut telah mendapat sokongan dari Belanda – yang mempunyai 196 warga termasuk – Ukraine, Belgium dan Australia.

Moscow menyalahkan kerajaan di Kiev untuk bencana. Bercakap awal bulan ini, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata bahawa penubuhan tribunal yang akan menjadi “terlalu awal” dan “tidak produktif”.

Rusia telah menggunakan  kuasa veto pada sesi Majlis Keselamatan di New York pada masa pengundian hari Rabu yang lalu., manakala 11 anggota lain yang menyokong resolusi draf. Sementara Angola, China dan Venezuela berkecuali.

“Rusia secara tidak langsung telah mengabaikan bantahan awam di negara-negara yang terlibat dalam tragedi tersebut.,” kata Samantha Power, Duta AS ke PBB.

Menteri Luar Australia Julie Bishop berkata penggunaan kuasa veto Rusia merupakan “satu penghinaan kepada 298 mangsa MH17 dan keluarga dan rakan-rakan mereka.”

Beliau berkata Australia, Malaysia, Belanda, Ukraine dan Belgium akan mencari mekanisme alternatif pendakwaan, tanpa memberi maklumat lanjut.

Menteri Luar Ukraine Pavlo Klimkin berkata: “Tidak ada sebab untuk menentang ini [draf resolusi] melainkan anda seorang pelaku diri sendiri.”

Duta Rusia ke PBB, Vitaly Churkin, mempertahankan tindakan negara itu, berkata apa-apa pendakwaan jenayah akan dilaksanakan dalam kaedah yang dipanggil”closed fashion”.

Beliau juga mengkritik “propaganda agresif” dan berkata penyiasat Rusia telah dinafikan akses yang sama kepada lokasi kemalangan.

Moscow digubal resolusi alternatif yang tidak mengandungi tribunal, tetapi dipanggil untuk siasatan antarabangsa penuh.

Menteri Pengangkutan Malaysia telah menggesa ahli-ahli majlis untuk mengundi memihak kepada tribunal, berkata ia akan lebih baik diletakkan untuk “memberi keadilan kepada keluarga mangsa”.

Laporan akhir mengenai punca kemalangan itu oleh Lembaga Keselamatan Belanda dijadualkan akan dikeluarkan pada bulan Oktober.

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s