Serpihan Sayap Pesawat Ditemui Di luar Pantai Reunion. Adakah ia Dari MH370?


Oleh rmf

mh370WING.jpg

Penemuan sayap kapal terbang terapung di luar pantai barat pulau Reunion yang telah membawa kepada spekulasi tentang penemuan sayap seakan  Boeing. Maklumat awal menunjukkan bahawa sayap itu telah kekal dalam air pada masa yang cukup lama.

Ini adalah kerana serihan sayap tersebut  telah mengumpul banyak cengkerang laut. Satu penyiasatan telah mula dilakukan untuk  mengetahui serpihan yang dijumpai tersebut adalah milik boeing 777 /MH370 Malaysia atau sebaliknya.

Pekerja syarikat yang bertanggungjawab untuk membersihkan pantai telah menemui serpihan sayap yang berukuran  kira-kira dua meter semalam.

Selepas mengkaji gambar pada laman berita, Penerbangan pakar keselamatan Xavier Tytelman berkata saiz dan bentuk serpihan sayap yang dijumpai  tidak sepadan sebuah pesawat moden.

Pada masa yang sama beliau bagaimanapun tidak menolak sepenuhnya maklumat yang diterima daripada Airbus atau Boeing.

Penerbangan Malaysia Airlines MH370 telah hilang di Lautan Hindi Mac 2014. Pesawat Boeing 777-200ER, membawa 12 anak kapal Malaysia dan 227 penumpang dari 15 negara.

Penerbangan Malaysia Airlines MH370 telah membuat penerbangan dari Kuala Lumpur, Malaysia, ke Beijing apabila ia telah hilang dari paparan radar di Laut China Selatan, setelah lebih kurang satu jam selepas berlepas.

Sisatan mendapati  bahawa pesawat malang tersebut telah membelok  ke selatan ke arah selatan Lautan Hindi, bukan utara sebagaimana yang dijadualkan..

Usaha mencari peringkat antarabangsa telah dilancarkan  yang mana usaha mencari telah bermula di Teluk Thailand dan Laut China Selatan, di mana isyarat penerbangan yang telah hilang dikesan pada kali terakhirnya.

Proses pencarian dengan giat dilakukan pelbagai negara  bermula dari Selat Melaka sehingga , Laut Andaman. Penyiasat keselamatan udara mempunyai “darjah keyakinan yang tinggi” yang gambar serpihan pesawat terdampar di pulau yang jauh Lautan Hindi dari komponen sayap yang unik tersebut adalah milik Boeing 777, menurut maklumat yang diberikan oleh seorang pegawai AS memberitahu Associated Press semalam.

Pendedahan serpihan sayap tersebut  itu telah mencetuskan banyak pandangan yang  meyakinkan bahawa  serpihan tersebut adalah dari Penerbangan MH370 Air Malaysia yang hilang pada Mac 2014.

Pegawai itu kepada penyiasat AP – termasuk penyiasat keselamatan udara Boeing – telah mengenal pasti komponen itu sebagai “flaperon” dari pinggir belakang sayap 777.

Seorang pegawai penguatkuasaan undang-undang Perancis juga mengesahkan kepada AP bahawa akan berada di lokasi untuk memeriksa bahagian yang dijumpai di pulau Reunion, di Lautan Hindi barat.

Untuk ketika ini  Pegawai dari Amerika Syarikat dan Perancis  masih belum mendapat kebenaran untuk memberikan maklumat yang terbaru ini. .

Serpihan yang ditunjukkan dalam satu foto, Ostrower berkata jet seperti MH370, Boeing 777, “mempunyai sangkut tunggal keping dan sistem flap dlm kapal dua keping.” Jon Ostrower, merupakan salah saorang aeroangkasa yang berpengalaman bersama Boeing

Penemuan ini telah dibuat oleh pekerja syarikat yang bertanggungjawab untuk membersihkan pantai pulau ini, India Hari ini dilaporkan. Pulau Reunion, berhampiran Madagascar, Pulau reunion mempunyai jarak  beribu-ribu batu barat kawasan carian MH370, yang meliputi beberapa 75,000 batu persegi.

Advertisements
Image | This entry was posted in "Sang Kelembai"aka Zaharin Buat Perangai lama, #DoaUntukMH370 - Betapa Gerun nya Saya Melihatnya- Ya Allah Permudahkan Segalanya and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s