SPAD Lancar OPS SERKAP Hari raya.


oleh rmf

IMG-20150716-WA0031

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah membuat pemantauan OPS SERKAP di Pudu Sentral bagi memastikan keselamatan penumpang balik ke kampung halaman menjelang Hari Raya Aidilfitri

Ops yang dilancarkan oleh APAD ini bertujuan untuk memastikan kes penipuan penjualan tiket pada musim perayaan dapat dikurangkan. Sepanjang OPS dilakukan, anggota SPAD memeriksa pergerakan bas dengan memastikan cukai jalan, permit dan segala syarat dipatuhi sebelum memulakan perjalanan.

Kehadiran  pegawai SPAD di Pudu Sentral telah memberi sedikit kelegaan kepada penumpang betapa prihatinnya SPAD memantau pergerakan pengangkutan awam darat di negara kita.

IMG-20150716-WA0009

Adalah diharapkan agar Ops Serkap ini tidak akan terhenti disini sahaja atau hanya dilakukan dimusim perayaan sahaja. Seharusnya  SPAD akan terus menerus melancarkan Ops bagi memastikan keselamatan kenederaan dan  keselamatan penumpang terjamin.

Menurut Pengarah Penguatkuasaan SPAD, Dato’ Che Hasni yang ditemubual sejurus pemantauan Ops Serkap, “Ops ini dilaksanakan bertujuan memastikan rakyat yang hendak balik ke kampun selamat. SPAD telah memulakan operasi sejak 10 Julai hingga 26 Julai. Sejak ops ini dilancarkan SPAD telah memeriksa tidak kurang 2,800 kenderaan bas dan juga teksi.”

“Daripada jumlah tersebut, SPAD telah mengenalpasti 160 kesalahan berbagai yang melibatkan Bas dan teksi. Tumpuan utama kita adalah di terminal kerana di sini merupakan tumpuan rakyat untuk balik ke kampung.” Ujar Che Hasni

SPAD menjalankan operasi ini sebagai langkah persediaan sekiranya ada aduan daripada rakyat bagi mengenalpasti pengusaha bas yang melanggar peraturan penjulan tiket.

Sepanjang operasi ini, SPAD mengesan beberapa kesalahan yang dilakukan company bas dalam penjualan tiket mereka. Namun SPAD memberi kelonggaran dan menegur pihak bas bagi menambahbaik sistem maklumat pada tiket.

IMG-20150716-WA0029

Che Hasni menjelaskan antara kesalahan yang terdapat pada tiket ialah maklumat tidak lengkap seperti waktu, tarikh, platform,  nombor tempat duduk , terminal, nombor pendaftaran bas tidak lengkap..buat masa ini, SPAD menegur dan mengharap penambahbaikkan akan dilakukan syarikat bas pada masa akan datang.

Mengikut syarat SPAD, setiap tiket tidak digalakkan ditulis dengan tangan kerana ianya mendedahkan kepada penipuan..operasi SPAD ini harus dilaksanakan bagi memastikan penumpang pulang berhari raya dengan rasa tenang dan selamat..syabas SPAD atas inisiatif ini..berikut adalah gambar sepanjang OPS SERKAP siang tadi..

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s