Kalau Kurang Ilmu Baca ini – Kenapa Harga RON95 Naik?


Oleh rmf

Sebab ramai yang tanya kenapa harga RON95 naik sedangkan harga minyak mentah Brent turun bulan Jun saya akan terangkan ringkas kenapa harga RON95 naik 10 sen untuk bulan Julai.

Sebelum itu mari lakukan fact check betul ke harga Brent turun pada bulan Jun? Untuk lebih tepat dan sesuai dengan Automatic Pricing Mechanism yang digunapakai kerajan bagi menentukan harga minyak, kita gunakan harga purata bulanan dan bukan harga pada hari terakhir hujung bulan.

Brent Crude May 2015

Sumber: EIA

Brent Crune June 2015

Harga purata Brent crude pada bulan Mei adalah US$64.07/barrel manakala harga purata pada bulan Jun adalah US$63.96/barrel. Ini bermakna harga purata pada bulan Jun adalah lebih rendah sedikit berbanding bulan Mei. Sekali pandang sepatutnya harga RON95 kekal pada bulan Jun bukannya naik sebab harga purata Brent turun sedikit atau flattish berbanding bulan Mei.

Brent crude adalah minyak mentah yang belum diproses. Selepas diproses menjadi gasoline(petrol) dan diesel harga perlu ditukar kepada Ringgit Malaysia untuk mengira harga akhir RON95. Penanda aras harga RON95 adalah MOPS95. Harga MOPS95 sensitif terhadap pergerakan harga Brent. Jika harga Brent naik harga MOPS95 akan naik dan juga sebaliknya.(klik gambar untuk paparan lebih besar)

RON95 Table Prices May 2015

RON95 JUNE 2015

Harga purata MOPS95 pada bulan Mei adalah US$83.960/barrel dan pada bulan Jun adalah US$83.650. Akan tetapi kadar tukaran matawang purata USD/MYR pula meningkat dari 3.599 pada bulan Mei kepada 3.739 pada bulan Jun. Ini bermakna Ringgit jatuh berbanding US Dollar dalam tempoh Mei sehingga Jun.

Apabila ditukarkan kepada Ringgit dan ditambah dengan kos APM yang ditetapkan Kementerian Kewangan harga purata RON95 pada bulan Mei adalah RM2.21/liter manakala pada bulan Jun adalah RM2.29/liter. Jadi faktor yang menyebabkan harga purata RON95 naik pada bulan Jun berbanding Mei adalah disebabkan Ringgit yang melemah berbanding US Dollar walaupun harga Brent dan harga refined product MOPS95 menurun sedikit.

Selain daripada itu harga RON95 yang sepatutnya naik pada bulan April dan Mei tidak dinaikkan oleh kerajaan atas sebab faktor yang kita sendiri boleh faham iaitu GST pada bulan April dan pilihanraya kecil Rompin dan Permatang Pauh pada bulan Mei. Pada bulan Jun pula harga RON95 sepatutnya naik 25 sen tetapi kerajaan hanya menaikkan harga sebanyak 10 sen.

Sekiranya kerajaan menaikkan harga RON95 pada harga APM pada bulan April, Mei dan Jun, harga RON95 boleh dikekalkan untuk bulan Julai. RON95 patut dinaikkan 25 sen pada bulan Julai tetapi kerajaan sekali lagi menaikkan sebanyak 10 sen. Ini bermakna harga runcit RON95 iaitu RM2.15 masih lagi rendah berbanding harga sebenar (APM).

June 2015 Chart 1

Dengan itu dijangka bulan depan harga RON95 akan naik lagi (mungkin 10 sen), melainkan harga Brent turun mendadak sepanjang bulan Julai di mana harga MOPS95 akan juga turun mendadak.

Kesimpulannya:

Harga purata Brent menurun pada Jun berbanding Mei.

Ringgit yang jatuh berbanding USD menyebabkan harga refined product meningkat pada Jun berbanding Mei.

Harga RON95 yang sepatutnya dinaikkan pada April dan Mei tidak dinaikkan, dan sepatutnya naik 25 sen hanya dinaikkan 10 sen pada Jun menjadikan harga RON95 lebih rendah dari harga sebenar dan masih disubsidi

http://norman-g.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Kalau Kurang Ilmu Baca ini – Kenapa Harga RON95 Naik?

  1. Abu Bakar says:

    Bukankah kerajaan Najib cakap ekonomi negara pada landasan yang kukuh, malahan katanya nilai ringgit jatuh memberikan faedah kepada negara dari segi eksport, tetapi tak pula Najib dan kuncu-kuncunya terangkan kepada rakyat bila nilai ringgit jatuh maka harga barangan yang diimport juga tinggi, maka terdapat kesan yang tidak baik daripada kejatuhan nilai ringgit itu yang selama ini dinafikan oleh Najib dan kuncu-kuncunya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s