Kelantan Bakal Naikkan 3 Kali Ganda Cukai dan Premium Tanah.


Oleh rmf

naik

Cukai dan premium tanah di negeri akan meningkat kira-kira tiga kali ganda daripada kadar biasa apabila dasar baharu mengenai tanah diperkenalkan tidak lama lagi.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, bagaimanapun kadar tersebut masih rendah berbanding dengan nilai tanah semasa yang melambung tinggi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Beliau berkata, dasar baharu cukai dan premium tanah itu telah pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada tahun lepas namun tidak dapat dilaksanakan pada masa kini kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakan.

“Kadar lama cukai dan premium tanah tidak lagi sesuai pada masa sekarang disebabkan nilai semasa tanah telah meningkat. Dalam dasar baharu ini, kadar denda bagi mereka ‘memerintah’ tanah dalam tempoh yang lama akan ditingkatkan.

“Bagaimanapun orang ramai yang dikenakan denda boleh merayu untuk mengurangkan denda atau membuat bayaran secara ansuran,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Mustapa Moha-med (BN – Ayer Lanas) dalam sidang DUN di sini hari ini.

Mohd. Amar berkata, kadar kenaikan tersebut masih belum muktamad kerana kaedah-keadah pelaksanaannya masih diperincikan.

“Secara umumnya kenaikan ini berbeza-beza dan ini merupakan salah satu cara untuk kutipan cukai yang lebih efisyen.

“Kita telah membuat pene­ra­ngan kepada wakil rakyat dan juga di peringkat daerah, kalau ada soal berbangkit kita boleh jelaskan kepada rakyat,” katanya.

Utusan.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s