FGV Bakal Mendominasi Perladangan Sawit Di Indonesia Dengan Pengambil alihan Kepentingan


Oleh rmf

oil_palm_Indonesia

Kekuatan dalaman FELDA tidak dapat dinafikan lagi- Dalam kemelut melawan fitnah dan pembohongan yang dilemparkan  kepada FELDA. FELDA terus mengambil tindakan dan peluang  untuk memperkukuhkan  kedudukan sebagai pemain yang penting dalam bidang perladangan.

FGV telah menggantung dagangan saham hari ini sementara menunggu pengumuman yang ketara. Sahamnya yang lepas telah diniagakan enam sen lebih rendah pada RM1.86.

Dalam pada masa yang sama  Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) akan mengambil alih kepentingan dalam sebuah syarikat kelapa sawit di Indonesia bagi mengembangkan aset perladangan kumpulan itu di republik itu walaupun ia akan keluar dari perniagaan di Amerika Utara.

Saham dalam Eagle High, iaitu 65.5% dimiliki oleh Jutawan Kumpulan Rajawali, Peter Sondakh yang telah meningkat kepada 440 rupiah semalam – paras tertinggi sejak November tahun lepas.

Sumber memberitahu StarBiz bahawa FGV telah bercadang untuk membeli pegangan besar saham dalam Jakarta Stock Exchange-listed Eagle High PlantationsTbk pada 800 rupiah seunit.

Urus niaga tersebut memberi pulangan kepada penanam Indonesia hampir dua kali ganda berbanding permodalan pasaran semasa sebanyak 13.9 trilion rupiah (AS $ 1.04bil atau RM3.89bil).

“Perjanjian itu mungkin akan dimeterai di Jakarta bila-bila masa tidak lama lagi,” kata sumber berkenaan.

Pada Rabu, Pengarah Urusan Kumpulan Rajawali Darjoto memberitahu Bloomberg bahawa syarikat itu telah menjual pegangan 18.5% dalam Eagle High kepada pembeli yang tidak dinamakan.

Sondakh memperoleh kepentingan mengawal dalam Eagle High pada Disember tahun lepas, kata laporan. Penanam mempunyai 419,000ha ladang dengan purata profil pokok kelapa sawit daripada 6.72 tahun di seluruh Kalimantan, Sulawesi, Papua dan Sumatera wilayah.

Bulan Februari tahun ini, BW Plantations Tbk telah menukar nama kepada PT Eagle High Plantations Tbk bagi mencerminkan pemegang saham penguasaan baru, Rajawali Group.

The Rajawali Kumpulan terlibat dalam perlombongan, perladangan, hotel dan pengangkutan.

Di Malaysia, Kumpulan Rajawali dengan rakan kongsi usaha samanya Kementerian Kewangan, sedang membangunkan hotel bernilai RM300 juta iaitu St Regis Langkawi dan RM115mil Pusat Konvensyen Antarabangsa Langkawi. Hotel 5-bintang ini dijadualkan dibukan pada bulan November tahun ini.

Sementara itu, Bloomberg melaporkan bahawa FGV sedang mencari pembeli untuk aset periferal di Amerika Utara, orang-orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara tersebut.

Syarikat telah membuka peluang dan tawaran untuk meningkatkan dan memperhalusi perniagaan di Amerika Syarikat dan Kanda, kata orang ramai. Suitors telah mengemukakan tawaran pusingan pertama bagi operasi, yang boleh mengambil kira-kira AS $ 150mil (RM560.67mil), mereka berkata, mahukan supaya pengesahan maklumat tidak diklasifikasikan sebagai sulit.

FGV berkata awal tahun ini ia akan menjual beberapa aset kerana ia berusaha untuk meningkatkan perniagaan ladang kelapa sawit sebagai terasnya, mengembangkan operasi perdagangan dan membangunkan pasaran baru.

Saham dalam syarikat itu, pada tahun 2012, IPO naik sebanyak $3.3bil, telah jatuh sebanyak 12% tahun ini berbanding penurunan bernilai 1.5% dalam Indeks FTSE Bursa Malaysia KL Komposit Composite Index.

Syarikat bersekutu Kanada yang menjalankan perniagaan soya dan ‘canola’ mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM81.8mil (US $ 21.9mil) tahun lepas, menurut Laporan Tahunan 2014 itu.

Perniagaan AS oleokimia yang mencatatkan keuntungan sebanyak RM36.5mil bagi tempoh tersebut.

FGV mempunyai operasi lebih daripada 10 buah negara di seluruh Asia, Amerika Utara dan Eropah termasuk sawit ‘upstream’ dan ‘downstream’ minyak, getah, gula dan logistik.

Bulan lalu, ia mengumumkan penurunan 98% dalam pendapatan bersih suku pertama disebabkan oleh harga minyak sawit yang lebih rendah.

Syarikat tersebut memberi maklum balas dalam emel di mana tidak memberikan ulasan mengenai pengambilalihan dirancang atau pemberhentian pelaburan.

Sejak tiga tahun yang lalu, FGV telah melalui perubahan drastik di sebuah ladang ‘brownfield’.

FGV

Pengambilalihan utama kebanyakannya dibiayai daripada hasil IPO sebanyak RM4.5bil.

Ia termasuk pengambilalihan RM1.2bil syarikat perladangan berpangkalan di Sabah Pontian United Plantations Bhd, pembelian RM2.2 bilion bagi baki 51% dalam syarikat sekutunya Felda Holdings Bhd, RM44.2mil untuk membeli kepentingan 95% dalam dua syarikat perladangan dengan 21,037ha ladang kelapa sawit di Kalimantan Barat dan £ 120mil Asia Plantations Ltd dengan aset perladangan di Sarawak.

Cadangan terbaru adalah untuk memperoleh empat syarikat berasaskan perladangan dan 836.1ha tanah kelapa sawit di Sabah daripada Golden Land Bhd untuk tunai RM655mil.

Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha baru-baru ini berkata bahawa FGV telah ditubuhkan untuk meningkatkan umur tanaman daripada purata 15.6 tahun pada masa ini kepada 11.8 tahun pada tahun 2020.

“Bukan sahaja ini mengurangkan kos pengeluaran kami secara ketara dan menawarkan margin yang lebih baik, ia akan membolehkan kami untuk kekal sebagai pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia”.

Sehingga 31 Mac, FGV mempunyai simpanan tunai sebanyak RM2.9bil dalam baki penyata.

“Pada nisbah gearan sebanyak 0.7 kali, kita masih mempunyai keupayaan untuk meminjam (jika perlu). Melangkah untuk sukuk akan menawarkan kos pembiayaan yang lebih rendah untuk kita berbanding dengan pinjaman komersial, “tambah Tifli.

Beliau juga menegaskan bahawa penggabungan dan pengambilalihan akan kekal sebagai sebahagian daripada pelan pengembangan kumpulan itu pada masa depan.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s