SPAD Berusaha Keras Menaiktaraf Perkhidmatan TEKS1M


Oleh rmf

DSC_0136b-630x398

Menaiktaraf sistem pengangkutan darat adalah menjadi agenda utama SPAD agar ianya memberikan perkhidmatan yang terbaik dan berkualiti terhadap pelanggan dan juga pelancong dari dalam dan luar negara.

Dari masa kesemasa SPAD telah memantau dan menerima maklum balas dari semua pihak agar  ianya akan dapat meperbaiki lagi mutu pengangkutan awam dalam negara ini. Sistem pengangkutan darat merupakan nadi kelancaran gerakan ekonomi dalam sesabuah negara.

Perlancongan pula menyumbangkan pendapatan bagi negara, sudah semestinya  menaiktaraf sitem pengangkutan darat menjadi bualan  oleh pelancong sekali gus mempromosikan negara ini di mata dunia.

Sistem perlhidmatan  Teksi di Malaysia sedang di naiktarafkan  agar aianya  sentiasa dalam keadaan yang terbaik untuk memberikan perkhidmatan.

Perkhidmatan Teksi 1 Malaysia atau (TEKSIM) pada mula perlancarannya telah menggunakan kenderaan berjenama Exora dan akan memperkenalkan lagi model terbaru  TEKSIM dengan menggunakan model  Toyota Innova pula.

 Dijangkakan  SPAD akan memenuhi keperluaan TEKS1M  yang bakal memerlukan hampir 7,000 unit Model Toyota Innova ini menjelang  akhir tahun ini.

Sekarang TEKS1M sedang menggunakan Proton Exora dia atas jalanraya  berjumlah  1,000 unit dan beroperasi di sekitar Lembah Kelang, Johor dan Pulau Pinang. Keperluaan sasaran  sebanyak 7,500 Unit TEKS1M diatas jalanraya untuk beroperasi  adalah satu sasaran yang amat besar.

Justeri itu TEKS1M  mencari pendekatan untuk menggunakan Toyota Innova  sebagai menambah dan mengantikan kekurangan tersebut.

Dalam hal  ini TEKS1M telah mengangarkan  untuk memiliki Toyota Innova ini , kadar harga yang dijangkakan ialah sekitar RM73,288 untuk yang bertranmisi manual dan RM76,011 untuk yang  menggunakan transmisi automatik.

Selain dari cadangan menggunakan jenama Toyota , SPAD juga sedang mengadakan rundingan bagi kenderaan  bermodelkan  Nissan untuk dijadikan TEKS1M

NV200-London-12-630x420

Nissan sebagaimana kita tahu sedang mengembangfkan modelnya digunakan sebagai teksi  dalam usaha syarikat gergasi automatif ini menjadi kuasa pengeluar teksi  dunia. Model yang dicadangkan itu ialah NV200 yang mana telah menjadi pilihan banyak bandaraya besar seperti New York.

Semua ini adalah pendekatan yang diambil oleh SPAD untuk memastikan sasaran TEKS1M di Malaysia mencapai sasaran sebanyak 7,500 buah  yang bakal beroperasi di Malaysia dan akan memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada penumpang dalam dan luar negara.

Model TEKS1M merupakan inisiatif Perdana Menteri Malaysia  bersama Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid  Albar  bertujuan untuk mengantikan teksi yang telah melebihi umur perkhidmatan  10 tahun keatas.

Saranan kepada pemandu teksi ini juga adalah bertujuan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan penumpang. Mengantikan kenderaan yang berumur 10 tahun tahun keatas  dengan menggunakan kederaan baru telah berkuat kuasa pada 1Mei tahun lalu.

Inovasi ini semua berlaku dengan matlamat mahu meningkatkan imej kenderaan awam di Malaysia dan mampu bersaing dengan perkhidmatan pengangkutan awam dinegara maju lain..

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s