Kampung Sedili Besar Kota Tinggi kini tercatat Dalam Peta Perlancongan Menarik


Oleh rmf

7

Sektor perlancongan negara telah banyak menyumbang kepada pertukaran wang asing dan menjana pendapatan. Sektor ini dijangkakan terus berkembang pesat dengan memberi  tumpuan kepada  distinasi baru untuk diterokai oleh pelancong luar.

Tahun Melawat Malaysia merupakan program tahunan kerajaan Malaysia untuk mempromisikan Malaysia sebagai pusat perlancongan yang dapat menyediakan kepuasan kepada pelancong.

Malaysia adalah diantara destinasi perlancongan yang ke empat terbaik didunia dan inya telah mendapat pengiktirafan CNN. Ini adalah satu pengiktirafan  yang mana menempatkan  Malaysia dalam peta perlancongan dunia.

Baru baru ini, Menteri Perlancongan Dan Kebudayaan Malaysia, DS Mohd Nazri TS Abdul Aziz membuat lawatan rasmi selama dua hari bermula semalam ke Sedili Besar, di Daerah Kota Tinggi. Johor.

23

Lawatan kerja yang dilakukan adalah untuk meninjau potensi destinasi perlancongan baru yang boleh diketengahkan sebagai pusat perlancongan yang dapat menyediakan kepuasan kepada pelancong  asing daam Daerah Kota Tinggi.

Dato Seri Nazri Aziz diringi oleh  Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan bersama –sama pemimpin-pemimpin tempatan memberikan penerangan pusat tarikan perlancongan sedia ada untuk dikomesialkan sebagai destinasi baru.

Diantara destinasi tersebut  ialah Wetland Belukar Durian dan Muzium Johor Lama yang mana banyak menyimpan sejarah penubuhan kerajaan Negeri Johor satu ketika dahulu.

Kampung Belukar Durian, Mukim Sedili Kechil, Daerah Kota Tinggi, Johor Darul Takzim. Merupakan salah sebuah kampung di dalam Wilayah KEJORA Telah diiktiraf sebagai salah sebuah Kampung Pelancongan Desa melalui sebuah kajian bertajuk Kajian Pembangunan Produk Pelancongan Desa Wilayah KEJORA

4

Pembangunan pelancongan berasaskan komuniti yng bertemakan Eko-Pelancongan. Giat membangunkan pelancongan desa. Sektor perlancongan desa  ini meyediakan  perkhidmatan homestay, chalet, river cruise dan sebagainya dan  bertemakan ekosistem dengan kecantian flora dan Fiona.

Justeru itu dengan kedatangan Menteri Perlancongan dengan tidak secara langsung telah mengiktirag Kota Tinggi sebagai salah satu pusat perlancongan yang akan memasuki peta  Tahun Melawat Malaysia.

Usaha gigih , Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid bersama pemimpin tempatan telah menunjukkan kesan yang positif bagi menjana pendapatan  komuniti dimasa akan datang.

Advertisements
Image | This entry was posted in Kampung Sedili Besar Kota Tinggi kini tercatat Dalam Peta  Perlancongan Menarik and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s