Apabila Dua Fahaman Bertembung


Oleh rmf

Pluralisme

Pertembungan antara Islam dan Barat bukan berasaskan pendapat umum yang mengatakan “Clash of Civilizations” (Pertembungan Peradaban), tetapi sebenarnya lebih tertumpu kepada”clash of religion” (pertembungan agama). 

Benarkah semua ini? Ini merupakan persoalan yang cukup sensitive untuk diperkatakan. Akan tetapi mungkin ianya dapat dibuktikan  dengan berdasarkan kejadian kejadian  yang sedang, telah dan mungkin akan berlaku dinegara kita.

Apa yang kita risaukan ialah bagaimana pengaruh  pertembungan ini menular didalam masyarakat majmuk yang mana mengamalkan budaya ketimuran serta anutan agama  masing masing tanpa ada apa juga  desakan dan paksaan dari mana mana agenda untuk memperbaharuinya.

Mari kita imbas kebelakang semula kenapa semua ini berlaku, Old Testament ialah  dikatakan satu perjanjian diantara tuhan yahudi Israel yang mana  mengatakan bahawa Tuhan  telah berjanji memberikan tanah kepada Israel yahudi.

The Greater Israel  adalah agenda untuk menubuhkan sebuah negara isreal yang sah , namun kemungkinan cita cita ini tidak akan tercapai secara keseluruhannya bila  mana kawasan kawasan yang “dijanjikan” oleh tuahan mereka ini meliputi seluruh kawasan yang di duduki oleh  orang  Islam.

Jadi, tiada cara lain  untuk menjadikannya kenyataan ialah dengan membunuh umat Islam agar  “janji” tuhan mereka memberikan tanah akan terhasil. Jadi apakah tindakan ini mempunyai persamaannya di Malaysia? Jawapan yang paling tepat boleh dikatakan ialah  adalah benar dan ini sedang berlaku di Malaysia.

Pada hari ini Yahudi dan Nasrani telah berkumpul di Amerika menjadi kuasa besar dan telah berusaha menakluk negara-negara Islam, termasuk Afghanistan, Iraq, Palestin dan Iran.

Mereka secara terancangnya telah meletakkan segala kepentingan melalui proksi mereka diserata  negara di dunia ini untuk memudahkan penyebaran  fahaman  dan perkara yang paling penting sekali ialah menumbangkan negara negara islam. Ini adalah matlamat mereka.

Di Malaysia, Anwar Ibrahim telah dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan agenda tersebut.  Masihkah kita ingat bahawa  satu ketika dahulu  beliau pernah mengistiharkan bahawa kalimah Allah  itu bukan milik mutlak umat islam akan tetapi ianya boleh dikongsikan dengan agama lain termasuk kristian. Isu ini telah menjadi hangat dengan tentangan umat Islam di Malaysia sehingga ianya  terpaksa dibawa ke mahkamah untuk mendapatkan jalan peyelesaiannya.

Dalam konteks negara Islam, kedua-dua badan itu kononnya berfungsi untuk menyemai ‘benih demokrasi’. Tetapi pernahkah kita terfikir apakah jenih demokrasi yang dibawa oleh Anwar.

Didalam hal berkaitan dengan agama  benih demokrasi diseraapkan dengan memberikan pengiktirafan  kepada  keseluruh mana mana agama  dalam erti kata yang lain iaitu kesamarataan beragama atau dengan lebih  jelas lagi fahaman Pluralisme . Masihkah kita mahu menyokong gerakan ini?

Tidak cukup dengan itu, kaum kristian di Pulau Pinang dengan bantuan Lim Guan Eng telah membuat teguran dan mengarahkan agar bunyi azan hendaklah di perlahankan di waktu subuh agar ianya tidak menganggu  bukan islam yang sedang nyenak tidur.

Isu bible berbahasa melayu juga telah menjadi satu isu yang memperlihatkan pertembungan diantara kedua dua fahaman ini. Apakah masih tidak Nampak lagi perancangan perancangan yang sedang dilakukan di Malaysia.

Banyak lagi kejadian kejadian yang sedang berlaku secara senyap dan nyata, akan tetapi apakh kejadian yang berlaku ini terus membutakan mata umat islam yang terus menyokong agenda tersembunyi ini tanpa memikirkan nasib Agama Islam yang mahu mereka runtuhkan sendiri.

Advertisements
Image | This entry was posted in Apabila Dua Fahaman Bertembung and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s