Kisah Saorang Banduan dan Nyanyian Lagu Negaraku


Oleh rmf

bendera

Menyanyikan lagu negaraku ialah satu kebanggaan kepada warganegara yang berjiwa patriotik. Ianya bukan menjadi satu kesalahan bagi kita untuk menyanyikannya. Lagu Negaraku merupakan lambing bagi  sesabuah negara.

Tetapi bagi pihak pembangkang mendengar dan menghormati lagu kebangsaan atau Negaraku merupakan satu kesaahan untuk dinyanyikan. Situasi ini telah berlaku dimana lagu Negaraku telah dimainkan didalam panggung wayang dan mendapat kecaman dari parti DAP.

Dalam isu terbaru dikatakan Anwar Ibrahim telah di suruh menyanyikan lagu Negaraku didalam penjara. Apakah menjadi kesalahan bagi saorang banduan untuk menyanyikan lagu Negaraku? Anwar Ibrahim bukan tahanan politik tetapi tahanan disebabkan kesalahn perilakunya

Nurul Nuha mungkin tidak memahami kaedah atau gelaran maksud yang dinamakan tahanan politik dan tahanan  kesalahan  peribadi. Saya ulangi lagi Anwar Ibrahim bukan tahanan politik tetapi dia adalah saorang warganegara Malaysia yang melakukan kesalahan  melalui sikap peribadinya.

Dalam pada masa yang sama Nuha mendakwa bahawa Anwar telah disuruh mengucapkan “selamat Pagi Cikgu”  – Mengucapkan Seamat pagi Cikgu adalah menunjukkan rasa hornat kita kepada jurulatih yang membawa kita untuk berkawad.

Sebagai saorang orang baru dalam politik yang hanya tahu membuat tuduhan tanpa mengetahui istilah istilah  maka Nuha dilihat sebagai saorang yang cukup cetek dalam hal ini. Kita semua tahu bahawa Nuha cuba meraih simpati dari oarang ramai, sedangkan orang ramai lebih mengetahui apa yang Nuha  peraih simpati tidak tahu.

Jeriji besi  tempat Anwar sekarang bukan satu tempat yang dikatakan menyiksa , akan tetapi adalah hukuman diatas perbuatannya. Jeriji besi ini bukan tempat yang mana keselesaan diterima , malahan ianya  mengajar  kita kenal pahit maung  kehidupan bila penganiayaan dilakukan.

Dalam soal masa lawatan pula, Nuha tidak boleh  untuk berumah tempat dalam penjara hanya sekadar untuk memuaskan hati keluarga anda. Sepatutnya anda tahu bahawa itu adalah penjara bukan hotel. Setiap penjara  ada peraturannya dan tiada keistimewaan dan anda perlu terima  Anwar Ibrahim adalah banduan sivil.

Jadi tak payah la Nuha menceritakan soal kerinduan, tak payah la cerita atok  dan cucu, ayah dan anak, suami dan isteri. Itu semua adalah  lumrah bila anda sebagai saorang banduan. Tindakan anda hanya meraih simpati , mungkin akan berjaya kepada orang yang simpati.

Dunia tahu, Malaysia tahu bahawa setiap peraturan penjara mesti dipatuhi, tiada keistimewaan, dan pendedahan demi pendedahan akan dilakukan jika ada keistimewaan diberikan kepada manusia yang bernama Anwar Ibrahim, Dia hanya saorang banduan.

Advertisements
This entry was posted in Kisah Saorang Banduan dan Nyanyian Negaraku and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s