Cabaran Dan Harapan Pemurnian Pemikiran dan Pembangunan Islam Di Malaysia


Oleh rmf

Seharusnya kita amat bertuah kerada didalam kemewahan dan kesempurnaan kehidupan , kita masih lagi dapat menjalani ibadah ibadah tanpa ada rasa ketakutan untuk melaksanakanya. Begitu lah hebatnya perlindunagan Agama Islam yang berada di Malaysia untuk penganutnya.

Agama Islam yang dilindungi oleh perlembagaan negara dan tidak boleh disentuh sama sekali . Kini ada agenda yang sedang dan ingin menrosakkan benteng yang telah terbina sekian lama.

Mahu atu tidak generasi muda dan semua umat Islam yang berada di Malaysia seharusnya melindungi serta melakukan penyebaran Agama Islaam dengan memperhebatkan kan lagi syiar Allah ini di merata tempat.

Bnayak negara di dunia kini terutama negara yang penduduknya  yang beragama Islam sedang diancam aqidah mereka dengan kepelbagaian agenda yang tersembunyi . Ini termasuklah agenda permurtadan melalui  ideology dan fahaman liberilisme dan pluralism yg semakin menular.

Permurtadan berlaku bila mana syiar Islam yang berada didalam negara itu  tidak diperkukuhkan  dengan  kegiatan kegiatan yang memantabkan  aqidah umatnya. Cabaran dan harapan  diolah untuk mendaulatkan Islam diserata dunia namun ancaman yang ada seakan  sedang memberikan tekanan pada umat Islam.

Sebagai contoh, Republik Singapura dimana orang Melayu Islam adalah kumpulan minoriti  yang turut menghadapi permasalahan dengan beberapa cabaran  dimana sahaja mereka berada.

Umat Islam diancam dengan berkembangnya sosio kehidupan yang  mengorak kemajuan  sudah tentu akan menjurus banyak kegiatan social yang bakal menjahanamkan aqidah umat Islam disana.

Orientasi secular dan cosmopolitan Singapura juga berarti bahawa semua kaum , termasuk Melayu dkehendaki agar senantiasa perihatin dalam mengamalkan agama dan budaya masing masing.

Walaupun semua kaum dibenarkan menganut agama masing masing, Namun pemerintah akan memberikan amaran  agar pengamalan  agama dan budaya tidak mengganggu keharmonian  yang sedia ada.

Hidup dalam kelompok  manoriti  bvermakna  pengamal agama Ilsam sentiasa dicurigai dengan masalah nilai dan gaya hidup  golongan belia akibat skularisme dan blobalisasi dan prasangka yang amat serius  tentang Islam . Perasaan ini berlaku setelah berlakunya peristiwa 9/11 di Amerika.

Betapa bertuahnya Malaysia yang mempunyai satu kaedah untuk melaksanakan pengembangan agama Islam melalui kepelbagaian cara. Kaedah yang mampu melahirkan generasi yang  bakal mewarnai kehidupan dengan kerahmatan Allah.

Penyebaran Agama islam yang meluar melalui SAR dan IQRA di sekolah sekolah dapat dilaksanakan tanpa ada kekangan dari pemerintah. Bukan itu sahaja pembiayaan pelajaran untuk anak anak yang mencapai kemajuan dalam bidang keilmuan Islam di sokong oleh kerajaan.

Apakh dengan langkah yang diambil ini, Malaysia masih lagi dianggap sebagai sebuah negara yang mengamalkan  satu bentuk sekatan kepada bangsa lain untuk mengamalkan agama masing masing.

Islam yang indah ini, diresapi nilainya  melalui pembentukan sahsiah yang terpuji dan hebat oleh  Al quran dan  banyak deiantaranya datang dari pengajian pengajian Pondok yang mana kini telah mendapat   perhatian dari kerajaan untuk diberikan keutamaan untuk pembangunan  ilmu yang unggul didalam negara ini.

Cabaran dan harapan  diamasa akan datang agar, semua institusi pengajian Islam akan dapat diberikan satu pendekatan yang terbaik dari kerajaan disamping melakukan satu anjakan paradigma untuk pembangunan dan kemajuan Islam di Malaysia.

Advertisements
Image | This entry was posted in Cabaran Dan Harapan Pemurnian Pemikiran dan Pembangunan Islam Di Malaysia and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s