DAP Chauvanis Hanya Fikirkan Keadilan Untuk Bangsa Mereka sahaja


Oleh rmf

Hari ini tiba-tiba ramai orang-orang Cina berubah menjadi begitu berani, tetapi jawapan-jawapan yang mereka boleh berikan itu menyebabkan berlakunya komplikasi didalam pemikiran banyak pihak.

Mana tidaknya setiap tuntutan yang mereka berikan kepada kerajaan semuanya menjurus kepada  implikasi  yang bahaya di kalangan kehidupan masyarakat yang berbilang kaum didalam Negara ini.

Apabila ada pemimpin Melayu bertanyakan orang Cina apakah sebenarnya yang orang Cina mahukan, ramai orang-orang Cina beri tindak balas menjawab bertanya kembali berkata, sehingga ke hari ini mereka masih tidak tahu apa yang orang Cina mahukan?

Selepas itu orang Cina menjawab kembali: apa yang kami mahu ialah sangat mudah dan ringkas, apa yang kami mahu ialah pihak kerajaan laksanakan polisi dengan adil.

 Melalui jawapan ini mereka saolah olah telah mempunyai satu jawapan yang mesti dipenuhi oleh kerajaan. Persoalannya :

  1. Apakah “Perlaksanaan” polisi dengan “Adil” itu
  2. Apakah ianya melibatkan Akta-akta?
  3. Apakah ianya melibatkan Hak hak Keistimewaan orang Melayu
  4. Apakah ianya Melibatkan Rukun Negara dan Perlembagaan?
  5. Apakah ianya melibatkan hak kesamarataan.

Jika ianya merangkumi persoalan “polisi” yang “adil” sebagaimana jawapan mereka berikan, sudah semestinya ianya berkisar kepada  kuasa politik yang mereka mahukan.

Melalui kuasa politik ini mereka  bebas melakukan apa sahaja  dan seterusnya memastikan “keadilan” yang mereka tuntut itu bukan untuk  semua kaum. Ini sememangnya  budaya dan perangai mereka. Namun berapa banyak orang Melayu yang memahami agenda sebegini.

Kebanyakan dari kita hanya memahami apa yang diperkatakan akan tetapi amat jarang sekali untuk meyelam bersama  tersiratnya agenda yang mereka perjuangkan selama ini.

Begitu mudah sahaja? Walaupun sebagai seorang Cina, kita ada kala juga sesekali mahu tanya orang-orang Cina, sebenarnya apa yang orang Cina mahukan. Jika kita lihat reaksi orang-orang Cina terhadap negara Islam, sebenarnya orang-orang Cina bukan mahukan keadilan, ataupun dikatakan orang-orang Cina hanya mahu keadilan untuk diri sendiri sahaja, sebaliknya orang-orang Cina tidak fikirkan sama ada orang lain (kaum lain) dapat keadilan ataupun tidak.

Orang-orang ini akan beritahu kepada kita: pertama, hukum Hudud tidak mungkin dapat dilaksanakan di negara ini; kedua, jangan takut, hukum Hudud hanya dikenakan ke atas orang-orang Muslim; ketiga, negara Islam melarang minum arak, berkhalwat, judi, rasuah dan lain-lain, bukankah itu sangat sesuai dan bagus.

Penerangan sedemikian dengan tidak secara langsung akan menarik sokongan Chauvanis terhadap perjuangan  kaum mereka, tetapi disatu sudut lain bangsa Melayu  dalam corak pemikiran mereka telah berlaku komplikasi yang  hebat untuk membuat keputusan.

Sebab itu apa yang saya nampak; kata-kata Lim Guan Eng pada tahun 2006 itu dan selepas PRU 2008, sikap orang-orang Cina melihat Negara Islam dan hukum Hudud telah bertukar 180 darjah.

Secara tidak langsung ini menunjukkan kefahaman orang-orang Cina terhadap keadilan dan kebebasan itu terhenti dalam keadaan berimosi, telah hilang segala ciri-ciri yang ada pada diri orang Cina itu sendiri yang sentiasa sensitif terhadap risiko dan bahaya, sebaliknya mereka menggantikan risiko dan bahaya itu dengan sikap kegembiraan dan tenang, mereka sangkakan semua itu boleh berlaku mengikut rentak apa yang mereka fikirkan.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to DAP Chauvanis Hanya Fikirkan Keadilan Untuk Bangsa Mereka sahaja

  1. zizan says:

    Kita jangan salahkan mereka. Setiap orang akan membela bangsa sendiri. Yang patut dipersalahkan ialah pihak yang memanjakan mereka dan tidak mengawal mereka. Siapa lagi kalau bukan si PM Lembik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s