‘Uncle dah maafkan’- Sepatutnya Wanita “Pembuli” Malu Pada Diri Sendiri.


Oleh rmf

Begitu hebat nilai nilai murni yang ditunjukkan oleh saorang warga tua “mangsa” makian saorang wanita yang cukup angkuh dengan keretanya. Nilai murni  warga tua ini ditunjukkan melalui sifat pemaaf yang diberikan terhadap wanita tersebut. 

Seharusnya wanita tersebut malu pada diri berikutan sikap dan sifat bongkak , takbur didalam dirinya yang langsung tidak mengfhormati orang lebih tua daripadanya. Seharusnya wanita tersebut juga meminta maaf susulan ketelanjuran pertkataan yang dihamburkan .Jadilah manusia yang mempunyai akhlak yang terpuji, setakat muka canti tapi akhlak kelongkang tak ada apa gunanya.

Kuantan: Warga emas yang menjadi mangsa seorang wanita bertindak ganas ketika kemalangan di parkir Pusat Transformasi Bandar (UTC) pada Isnin lalu tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya malah bersedia memaafkan wanita itu.

Foto

SIAK Heong ketika ditemu bual.

Pesara kerajaan, Sim Siak Hong, 68, berkata, dia hanya membuat laporan polis berhubung kemalangan itu namun enggan melaporkan kejadian wanita itu bertindak ganas terhadapnya walaupun diminta pihak berkuasa untuk berbuat demikian.

“Saya menganggap dia bertindak demikian mungkin didorong perasaan marah kerana saya melanggar keretanya.

“Walaupun trauma dengan kejadian itu saya tetap memaafkannya dan berjanji tidak akan melaporkan tindakan kekerasannya kepada polis malah dia juga sudah memohon maaf kepada saya,” katanya ketika ditemui di sini, sebentar tadi.

Kemalangan kecil yang berlaku kira-kira jam 1 petang itu menyebabkan wanita berusia 30 tahun itu naik darah dan bertindak memaki Siak Heong dengan perkataan kasar serta berbaur perkauman.

Malah wanita itu turut bertindak memukul kenderaan Siak Heong menggunakan pengunci stereng.

http://www.hmetro.com.my/articles/Uncledahmaafkan_/Article

Advertisements
This entry was posted in 'Uncle dah maafkan'- Sepatutnya Wanita "Pembuli" Malu Pada Diri Sendiri. and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s