PANDANGAN TERSURAT DAN TERSIRAT LIM GUANG ENG TERHADAP MELAYU.


Oleh rmf

Betapa busuknya hati Kiasu DAP terhadap Melayu, perkara ini dinyatakan secara tersirat susulan pembelian lot tanah di kota London oleh Felda. Walaupun cerita ini agak lama namun saya kongsikan  melalui artikel  yang telah dikeluarkan pada tahun 2913 yang lalu untuk kita fikirkan  rasionalnya kita menolak DAP.

Jesteru itu sewajarnya pengembangan pemilikan hartanah oleh orang Melayu yang dikuasai oleh kerajaan seharusnya diperkembangkan seluasnya diluar negara.

Adakah orang Melayu dapat membaca apa yang tersirat disebalik yang tersurat dari kecaman Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP terhadap langkah FELDA membeli  hotel RM 500 juta di London yang didakwanya  melebihi RM100 juta dari harga pasaran.

Pada pandangan Guan Eng, FELDA sepatut menumpukan perniagaannya hanya di bidang yang berkaitan dengan  pertanian sahaja.

Pendapat ini mendedahkan  bagitu rendah dan hinanya persepsi   Guan Eng terhadap orang Melayu dan organisasi Melayu. Mereka hanya layak kekal sebagai petani, nelayan, dan perkerja kampong  .Mereka tidak boleh menyertai perniagaan antarabangsa.

Menurut Malay Mail 5 November 2013,  Guang Eng mahukan  Pengerusi Felda Tan Sri Isa menjelaskan kepada lebih 1 juta peneroka Felda terhadap keputusan  untuk membelanjakan hampir RM600 juta bagi membeli dua hotel  di London dan RM 110 juta lagi  untuk membeli  25 peratus dari saham  Iris Corp.

Kata Guan Eng, FELDA sepatutnya mengembangkan modalnya hanya kepada bidang yang berkaitan dengan perniagaan pertanian sahaja.

Kenapa beliau tidak membangkitkan  perihal kerajaan menjadi penyokong dan penjamin kepada beberapa syarikat gergasi kepunyaan  individu Cina  dalam pembelian harta berbillion ringgit di London?

Tidak ada individu Melayu yang mampu untuk memasuki pasaran hartatanah yang berharga tinggi  secara besendiran  di London  kecuali menerusi organisasi ,perbadanan atau institusi kewangan yang dikuasai oleh orang  Melayu tetapi ramai bukan Melayu terutama orang Cina yang dapat berbuat demikian.

Jika perbuatan ini tidak salah dilakukan oleh individu Cina maka kenaapa jika para petani dan nelayan Melayu yang mengambil masa berpuluh  tahun membina kekuatan kewangan dengan  titek peluh mereka dianggap bersalah membeli harta di London  dan  memasuki pasaran London.

Tidaklah seharusnya Guan Eng mencari sokongan orang Melayu dengan fitnah murahan iaitu penyalahgunaan wang  untuk menimbulkan prasangka buruk di kalangan peneroka FELDA dan juga orang Melayu.

Teguran Guan Eng tidak bersifat  ikhlas sebaliknya lebih merupakan persepsinya yang melihat orang Melayu sampai bila bila pun hanya layak  sekadarkan untuk  menjadi petani , nelayan  dan pekerja kampong atau sekadarkan mampu menjalankan perniagaan kecil kecilan sahaja.

Bagi Guan Eng orang Melayu tidak layak untuk mempunyai hotel di London atau memiliki saham di pasaran luar negara. Hanya orang Cina yang layak dan sah untuk berbuat demikian.Pandangan yang bersifat perkauman dan prajudis.-

ZK – TUESDAY, 5 NOVEMBER 2013

Advertisements
This entry was posted in PANDANGAN TERSURAT DAN TERSIRAT LIM GUANG ENG TERHADAP MELAYU. and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s