Subhanallah!!!!Korang nk tgk berapa tinggi Nabi Adam?


Oleh rmf

Sabda Rasullulah SAW:
“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini“  (HR.Bukhari), hadis ini juga terdapat dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad.

Gambaran Saiz Baju Nabi Adam

Sabda Rasullulah SAW:
“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini“
(HR.Bukhari), hadis ini juga terdapat dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad.

Gambaran tinggi Nabi Adam berbanding manusia sekarang

Berdasarkan hadis di atas, maka benarlah ketinggian Nabi Adam a.s adalah 60 hasta. 1 hasta = 45.72 cm. Jadi, tinggi Nabi Adam adalah kira-kira 27.432 meter. Hampir mencapai 30 meter. wallahu’alam.

Cuba tengok replika baju Nabi Adam a.s di dalam gambar. Ia dibuat di Jeddah, Arab Saudi dan memakan masa selama 18 hari untuk menjahitnya. Panjang 29 meter dan lebar 9 meter.

 

Replika ni dibuat sekadar untuk melihat setinggi manakah atau sebesar manakah (saiz) Nabi Adam a.s.

Para saintis Amerika Syarikat membuat kajian terhadap bangsa mereka sendiri yang dulunya didakwa sebagai bangsa yang mempunyai purata ketinggian yang paling besar dalam kalangan bangsa lain di dunia.

Namun , daripada kajian yang dilakukan itu, bangsa Amerika Syarikat didapati semakin merosot purata ketinggian mereka. Salah satu puncanya adalah kerana memakan makanan (yang diawet).

Advertisements
This entry was posted in Subhanallah!!!!Korang nk tgk berapa tinggi Nabi Adam? and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Subhanallah!!!!Korang nk tgk berapa tinggi Nabi Adam?

 1. talhah72 says:

  Saya rasa hadis ini perlu di halusi lagi oleh mereka-mereka yang pakar. Rasanya tidak boleh di ambil secara literal dan perlu dibaca dan ditafsir bersama-sama hadis atau riwayat-riwayat yang lain.. Di antaranya contohnya kenapa perlu ialah anak-anak Nabi Adam a.s yang hidup sezaman dengan beliau iaitu Habil dan Qabil menjalankan dua aktiviti sara hidup yakni Habil ialah seorang penternak tak silap saya kambing biri-biri dan Qabil ialah bijirin gandum. Persoalannya adakah pada waktu itu Kambing yang diternak tersebut juga ialah kambing gergasi bernisbahan dengan saiz gergasi mereka zaman itu? Jika Kambing mereka seperti sekarang saiznya maka rasanya mereka makan kambing dengan sekali suap sahaja seperti kita sekali suap makan bebola ikan. Begitu juga Begitu juga dengan bijirin gandum.Adakah pada zaman itu bijirin gandum pada zaman tersebut bersaiz gergasi juga sekurang-sekurang sebutir bersaiz duit sepuluh sen kita sekarang? Jika bersaiz seperti sekarang dan di bandingkan dengan saiz gergasi mereka butiran gandum tersebut itu mereka tak akan nampak seolah-olah sesuatu yang mikro. Wallahualam.

  P/s. Apa yang saya nampak dari hadis ini Charles Darwin tidaklah 100% salah. Beliau salah dalam bab kita berasal dari kelompok beruk sahaja. Dari sini jelas kita berevolusi juga dari saiz gergasi ke saiz sekarang. Malangnya kita sibuk mencerca Charles Darwin atas perkara ini hingga lupa untuk membuat teori pandangan Islam bagaimana kita boleh berubah saiz walhal Rasulullah sendiri telah memberikan kita langkah awalnya. Orang Islam sendiri nampaknya gagal memajukan teori evolusi hinggakan terlepas ke tangan orang lain.

  • tanya khidir says:

   Menurut KHUTBAH AKHIR RASULALLAH SAW, baginda meninggalkan 2 perkara iaitu Al Quran dan Sunnah, jika berpegang padanya nescaya tidak tersesat…baginda tak sebutpun hadis. Al Quran kekal terpelihara, manakala hadis sewenang-wenangnya mudah dipinda.

 2. hamba Allah s.w.t says:

  tgk ni:

  ada konspirasi dalam teori evolusi manusia yang mereka tak mau gali lagi. Kita tak perlu menghasilkan cognitive dissonance!! Hadis ini sahih!! Dinosaur tu umpama gajah sahaja besarnya.

 3. ISHAK says:

  Talhah. Semasa Israk Mikraj Rasulullah telah berjumpa dengan Nabi Ibrahim. Pada masa yang sama juga telah melihat ada golongan manusia yang hanya setinggi lutut Nabi Ibrahim. Nabi bertanya dengan Malaikat Jibril siapakah itu. Jibril menjawab bahawa itu adalah umat Nabi Muhammad SAW. Itu menunjukkan bahawa umat dahulu memang tinggi-tinggi. Banyak rangka manusia yang dijumpai pada zaman dahulu besar-besar. Kalau Dinasour tersebut hanya setinggi pinggang Nabi Allah Adam sahaja. Kaji sejarah Nabi kita. Supaya kita tidak terpesong akidah.

  • khairul says:

   Make sense..setelah nabi adam dan seterusnya beberapa nabi..sehingga lah kepada nabi nuh as..dimana berlakunya banjir besar..yg wipe out hampir semua kehidupan …termasuk lah dinasours dan haiwan2 yang bersaiz besar..keturunan manusia sekarang ini adalah berasal dari keturunan sebelah nabi nuh as..keturunan dari bangsa lain telah di musnahkan oleh allah..seolah2 allah reset manusia ni to default balik..wallahualam..

  • tanya khidir says:

   Berita tsb disebut dlm Al Quran ke Hadis?

 4. Hafiz says:

  Korang boleh tengok zaman sekarang ni, orang2nye makin rendah. betul tak???

 5. khairul says:

  Allah sungguh bijak..kalau semua manusia size yg sama dgn nabi adam..alamat penuh lah dunia nie..so logiknya kena bertambah kecil laa..wah dahsyat sungguh perancangan..master of human population growth …

 6. SubhanAllah.. Jujurlah sy bhwa bgmana sy bayangkan trhdp ktinggian Nabi Adam a.s. rupanya jauh lebih tinggi.. Namun bgaimana sy bayangkan sekalipun tetaplah bahawa ciptaan Allah SWT adalah lebih daripada apa yang kita bayangkan krna Allah SWT Maha Bijaksana dan Maha Berkuasa.. Sy dpt rasa smua ni boleh djadikan sbagai tanda kekuasaan-Nya.. Jelas,sesuai lah dgn saiz manusia zaman skrg.. Rasa rendah diri betul sy kepada Allah SWT , Tuhan kita..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s