RM500 BANTUAN KERAJAAN BAGI ISI RUMAH KURANG RM3000 BERMULA JANUARI 2012


Oleh rmf

Kerajaan menimbang mengagihkan pemberian bantuan rakyat sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, mulai Januari 2012.Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, pengagihan bantuan wang tunai itu yang boleh dilakukan secara berperingkat-peringkat, tanpa penetapan masa, akan dilakukan secepat mungkin mulai Januari depan.
Bantuan “one off” atau sekali sahaja itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 minggu lepas. Awang Adek berkata, kerajaan mengenal pasti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai agensi utama perlaksanaan bantuan itu.
“Ini kerana agensi berkenaan mempunyai fail-fail cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak aktif antara agensi lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan itu ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2011, di sini hari ini.
Awang Adek berkata, LHDN difahamkan turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar-benar layak menerima bantuan terbabit.
Advertisements
This entry was posted in RM500 BANTUAN KERAJAAN BAGI ISI RUMAH KURANG RM3000 BERMULA JANUARI 2012 and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to RM500 BANTUAN KERAJAAN BAGI ISI RUMAH KURANG RM3000 BERMULA JANUARI 2012

  1. Meminta bantuan dari kerajaan RM500.

  2. Faiz says:

    Harap-haraplah bantuan tu nanti sampai kepada golongan sasar,paling baik kalau pihak yang berwajib “TURUN PADANG” bagi memastikan bantuan itu terus sampai kepada mereka..

  3. lina says:

    saya ibu kepada 3 orng anak dicini saya mahu bertanya sekiranya saya wakil ketua rumah utuk mengambil rm 500 layak kah saya ..

  4. zul says:

    saya pendapatan rm 1400 manakala isteri saya pendapatan 2400,saya hantar borang tersebut ke lhdn dan pihak mereka kata saya x layak. kalau dicampur dengan pendapatan isteri dan saya mestilah melebihi rm3000.sedangkan yang menjadi ketua keluarga adalah suami yg berpendapatan kurang dari rm 3000.duit isteri adalah isteri punya,dan duit suami adalah untuk keluarga..cube anda fikirkan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s