Ketuanan Melayu DiPersoalkan : UMNO Kenapa Diam?


Oleh rmf

Saban hari kita daripada yang berbangsa Melayu yang mempertahankan kedaulatan Melayu, Kedaulatan Raja-raja, kedaulatn Negara kini diasak bertubi-tubi oleh kaum minoriti didalam negara ini dengan isu isu ketuanan Melayu.

Setiap hari itu juga kita memendam perasaan marah, terhadap isu ini dipertikaikan.Hak hak orang melayu dipersoalkan.Dimana oarang orang melayu masa ini?

Apabila kita memperkatakan soal bangsa lain , adat istiadat bangsa lain , bangsa Melayu akan dikatakan rasist dan sebaliknya jika hak hak kita dipersoalkan kita tidak mampu untuk berbuat apa apa.

Pada kali ini kami tidak mahu melihat hanya terpekik terlolong pemimpin menyatakan protes, pada kali ini kami hanya mahu tindakan daripada pemimpin- sikap kurang ajar mereka semakin melampau- Gunakan peruntukan perlembagaan untuk tujuan ini. Cukup la Negaraku dipermaiankan tanpa tindakan, akibatnya kita dilihat sebagai pemimpin yang lemah walaupun lagu kebagsaan di perkotak katikkan oleh bangsa kiasu ini.

Terbaru bekas kabinet, Lim keng yek telah mempersoalkan secara terang isu isu ketuanan melayu, isu ini menjadi panas apabila ada seorang daripada menteri kabinet yang berbangsa Melayu mempersoalkan hak hak orang melayu bagi pihak pembangkang. Dengan jelas ianya menunjukkan bahawa didalam kabinet yang ada kini boleh dikatakan luar kawalan oleh Perdana Menteri.

Sepatutnya Perdana Menteri dengan segera mengambil tindakan yang tegas bagi menyelamatkan keadaan daripada isu ini terus dipermainkan oleh pihak pembangkang dan dari dalaman untuk  mengelakkannya menjadi tidak terkawal.

Apa yang amat menghairankan dimana komponen UMNO yang lain? tidakkah mereka sensitif didalam hal ini- setakat ini hanya badan badan NGO sahaja yang telah mengambil tindakan membuat laporan polis.

Menurut perlembagaan artikel 153 –

Artikel 153

Perlembagaan Malaysia memberi hak kepada Yang di-Pertuan Agong, bertanggungjawab menjaga hak-hak dan keistimewaan orang Melayu dan bumiputera Malaysia. Artikel ini secara terperinci memberitahu bagaimana kerajaan persekutuan mempertahankan kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota untuk kemasukan perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam . Ia biasa dianggap sebagai sebahagian daripada kontrak sosial.

Apa yang kita lihat sekarang terlalau banyak isu isu perlembagaan yang dipertikaikan tanpa diambil tindakan oleh pihak kerajaan, apakah kerajaan kita terlalu kecut dan takut untuk berbuat demikian. Kerajaan yang lemah akan berakhir dengan keruntuhan empayar yang telah dibina.

Pengajaran harus dilakukan kepada individu ini, pada hemat saya ini bukan menghalang untuk kebebasan bersuara akan tetapai ini menunjukkan betapa mereka tidak menghormati apa yang telah termaktub didalam perlembagaan Malaysia. Adakah mereka ini layak untuk dikatakan sebagai seorang warganegara.

Sekarang mungkin agak kasar saya memperkatakan sehingga tahap warganegara, akan tetapi jika perkara ini dibiarkan maka dengan sewenangnya mereka akan mempremainkan apa yang termaktub. Tindakan harus dilakukan  untuk memberikan pengajaran bahawa untuk menjadi warganegara yang baik seharusnya mereka menghormati hak hak yang termaktub bukan mempertikaikan,.

Semasa penubuhan Malaysia, Bangsa Melayu dengan murah hati telah memberikan taraf warganegara kepada mereka dengan rela hati walaupun dinegara lain mereka ini tidak diterima dengan mudah. Apakh mereka lupa?

Jika demikian sikap mereka, melalui peruntukan perlembagaan Malaysia yang termaktub (jika ada) kerajaan hendaklah melakukan sesuatu yang drastik untuk mempertahankan hak hak ini daripada dipertikaikan terus melalui perkenan Yang Di Pertuan Agong. Mungkin agak janggal atau kurang siuman saya memperkatakan perkara ini.

Didalam hal ini, terdapat 4 perkara yang termaktub didalam perlembagan iaitu, Raja raja Melayu,Agama Islam, Bahasa Melayu, Hak Hak keistimewaan orang Melayu, adalah telah diperuntukkan bahawa keempat tanggungjawab ini di pikul oleh Yang Du Pertuan Agong untuk dipertahankan.

Adalah jelas disini, didalam Under-Secretaries of State for the Colonies pada awal 1930-an mendapati bahawa kebanyakan kaum bukan Melayu tidak menganggap Malaya sebagai tanah air mereka.

Semasa tahun 60-an, terdapat usaha yang cukup besar untuk mencabar ketuanan Melayu, diketuai oleh Parti Tindakan Rakyat (PAP) dari Singapura — yang merupakan negeri Malaysia dari 1963 hingga 1965 — dan DAP selepas pemisahan Singapura.

Ini jelas, menunjukkan bahawa mereka tiada nilai sensitif  didalam hati mereka untuk memperjuangkan sesuatu untuk negara ini. Akan tetapai mereka berjuang untuk satu bangsa mereka dan seboleh-bolehnya untuk menguasai sepenuhnya negara ini.

Kerajaan Malaysia terlalu bersopan santun untuk menjaga hati kaum ini sedangkan kita dihina diasak melalui pelbagai bentu di tambah pula dengan segelintir bangsa Melayu sendiri yang menjadi dalang untuk melkicinkan lagi agenda mereka.

UMNO harus bangun, Melayu harus bangun untuk mempertahankan semua ini, Dato Seri Najib mempunyai tugas yang amat berat dan sebagai langkah yang pertama  singkirkan Balaci atau talibarut yang ada didalam barisan sebagai pengajaran pertama. dan seterusnya merujukkan kepada perlembagaan lakukan sesuatu yang akan menjadi  pengajaran kepada semua warganegara Malaysia bahawa negara ini masih ada kedaulatannya.

Jika tidak  kami akantersu mencari “Mahathir kedua ” untuk melindungi hak hak bangsa ini.

Kami perlukan seorang pemimpin yang berani, tegas didalam mempertahankan kedaulatan Agama, Bangsa dan Negara ini.

Kesimpulannya: mereka ini akn terus memainkan isu isu ketuanan Melayu tanpa henti sehingga mereka bertemu satu ttitik pemutus dan akan meyebabkan kita akan kehilangan segalanya.

Advertisements
This entry was posted in Ketuanan Melayu DiPersoalkan : UMNO Kenapa Diam? and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ketuanan Melayu DiPersoalkan : UMNO Kenapa Diam?

 1. arjuna waspada says:

  Kita memerlukan pempinpin Melayu tulin.
  Siape layak sila tunjuk kan diri.
  Noh Omar amacam ?
  Dalam perkara ini, semenjak 2004, kita orang Melayu telah di kecewakan olih UMNO.
  Maka tidak hairan hari ini UMNO tidak lagi memperpungkan dan meminpin hala tuju Orang Melayu.
  Kerajaan dan Pati UMNO dah dah jadi satu.
  Maka ,seruan kapada sdr bloger blogger ambil lah peranan UMNO sebulat suara sebab kian lam makin teruk orang Melayu dan tiada sape lagi yang meminpin kita.
  salam perjuangan
  changkat lobak.
  arjuna waspada

 2. ilham says:

  Suruh Nazri aje jawab pada mereka-mereka yang mempersoalkan tentang Ketuanan Melayu.

  Kita tubggu dan dengar apa Nazri nak jawab.

 3. isa says:

  Politik Malaysia harus berani untuk mengubah sikap . Kita sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawap untuk memastikan kesinambungan kuasa politik dan ketenteraman Malaysia terjamin . Lantaran dari itu arus politik yang sedia ada yang mana lanskap yang sedia ada harus kita berani untuk mengubahnya .\

  Kita lihat sinario politik kini tak ubah seperti sudah menjadi seperti hak milik keluarga tertentu yang bagai mewarisi jawatan dalam kabinet senagai harta pusaka . Gejala inilah yang menyumbang kepada sikap tidak berani bertindak bila sesuatu isu timbul .

  Kerana pemimpin yang ada itu bukan bermula dari bawah tapi kerana bapa atau datuknya yang dahulu sudah ada nama atau bekas YB maka tiket itulah yang di gunakan untuk naik atau di nobatkan sebagai pemimpin . Inilah silap kita .

  Orang tua tua berkata jika bapanya seorang IMAM belum tentu anaknya layak jadi imam . Namun tradisi kita hari ini melakukan kesilapan yang amat besar apabila konon sebagai mengenang jasa bapa maka anak pula di lantik sebangai pengganti .

  Maka ini lah hasilnya pemimpin yang kita lahirkan hari ini bukan kerana kepinpinannya tetapi kerana jasa bapanya . Kita bukan tidak mengenang jasa tapi apa yang berlaku kini prestasi si anak tidak mampu mencapai separuh pun kemampuan si bapa . Apa lagi mahu menandingi si bapa .

  kesannya UMNO akan terus berdiam diri tiada lagi suara yang lantang seperti Datuk Harun . Yang UMNO lahirkan hari ini pemimpin yang kaya raya tapi bisu dalam menjawap sebarang isu .

  Mungkin apa yang saya perkatakan ini amat berat namun jika suara anak kampung ini tidak di dengari kekecewaan demi kekecewaan akan terus bersatu dengan UMNO .

  Jangan kita salahkan Pembangkang jika pelbagai isu mereka mainkan . Ini kerana pemimpin UMNO yang ada kini hanya bisu dan diam dalam sebarang isu . Tiada serangan balas dan yang paling menyedihkan mereka amat bijak dalam mencari pasal yang boleh memecahbelahkan perpaduan baik sesama dalam UMNO atau pun sesama dalam BN .

  Kenyataan yang mereka keluarkan seolah olah tidak berfikir panjang atau muah di katakan apa yang terlintas di fikiran terus di kelluarkan tampa di fikirkan kesan di hadapan . Selepas itu isu tersebut di mainkan oleh pembangkang pemimpin tersebut hanya mendiam kan diri membiarkan isu tersebut di politikkan pembangkang hasilnya PRU 13 BN akan tumbang . Inikah yang kita mahukan ?

  Tepuk dada tanya minda . Lapangkan fikiran berfikir sejenak lebih baik dari jawap isu NIK AZIZ . UMNO kini sudah condong terpengaruh dengan budaya yang di bawa oleh Nik Aziz walhal Nik Aziz itu dari PAS .

  Jika ingin BN kembali kuat UMNO sebagai tulang belakang , pemimpin yang rasa budaya politik pusaka ini harus berundur berilah peluang kepada yang benar-benar layak jadi pemimpin .

  Jika ada sayang pada parti anda berani lakukan pengorbanan .

 4. Iskandar says:

  What is Ketuanan Melayu? I invite all of you, whether you are the proponent or the opponent of the concept Ketuanan Melayu to express your thoughts here-

  http://riskandar.blogspot.com/2009/12/what-is-ketuanan-melayu.html

 5. arjuna waspada says:

  Walau pun di cemoh dan di caci dan ampu, UMNO tidak akan mengambil sikap “champion” jagoh orang Melayu sebab faktor yang utama ialah ,tradisi tradisi UMNO sebagai pejuang, di cairkan olih aliran sejarah.
  UMNO , sebagai monolith, secara menyuluruh “evolve and assimilate contemporary values”.
  “Sudah mengambil sikap ” kita telah buat apa yang patut “,cukup lah perjuangan, orang melayu sudah selesa,sekarang la ni Malaysia ujud, dan bangsa melayu tukar identiti menjadi Malaysia.
  Ini berlaku secar perlahan sememjak 2004 peralih kuasa, dan secara mendadak pada Mac 2008, dan secara “abrupt” apabila DSNajib naik jadi PM.
  UMNO juga merasa kecewa dengan pengundi penundi yang tolak BN dan UMNO pada Mac 2008.
  Masih merajuk ,sakit hati,tawar hati,monyok dll kapada “electorate” Melayu.
  Maka UMNo sekarang hanye ada “auto pilot” and “cruising” hingga 13PRU.
  Sikap nya : menang okay,kalah, dunia dah berubah dan zaman dah maju, cari contak dan pelaung aje sekarang untuk sendiri.
  Nak lawan dengan pembakang, tak payah lah,dia orang guna saman dan peguam, mana bolih tahan.
  Kalau ade masalah, baca skrip dan jawapan yang telah sediakan olih pegawai kerajaan, tak perah otak.
  Ini simpulan apabila di kaji mengapa bangsa pendatang cukup lantang soal ini dan soal itu.
  Orang Melayu tidak bolih angggap UMNO sebagai lambang orang Melayu, sebab perananan itu telah di curi olih orang lain pada Mac 2008.
  Dan UMNO masih lagi merajuk dan salah kan orang lain,sebab tiada cermin secukup besar untuk UMNO lihat apa itu UMNO, dan ahli UMNO dah tak kesah ,melain beli baju dan sampin baru dan beg untuk pergi ke PWTC untuk jamu perut dan diberi halwa telinga olih peminpin yang tidak mahu berubah.
  Maka akibat nya , pada saat ini dan hingga PRU 13, Melayu terkapar terkapai menerima asakkan demi tomahan dan pengyakit hati olih kaum cina India dan kafir yang mengunakan peluang ,saman dan peguam untuk menghentam Mealyu dan mengheret semangat Melayu.
  Kaum cina india dan kafir di bantu olih orang melayu yang hanye ikut nafsu serta pesongan otak intelek ala barat.
  Terajju Orang Melayu dan atas Melayu tahu apa yand huraikan di atas dan mereka tahu lebih banyak daripada itu.
  Tapi masing ade kepentingan ,maka “nothing happens”,go with wind, dont rock the perahu,syiok sendiri.
  changkat lobak
  arjuna waspada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s