Video Terkini!!Gempa Bumi Sumatera 11 April 2012

Oleh rmf

Gambar & Video Gempa Bumi Sumatera 11 April 2012. Alah aku terlambat nak update blog pasal gempa. Tak pe la. So apa khabar pengunjung semua? Ada baik? Panic tak mase rase gegaran terutamanya yang duduk belah barat Semenanjung Malaysia?

Harap semua ok la yea. Tadi lebih kurang pukul 5.00ptg, Gempa Bumi berskala 8.9 ricter berlaku lagi di Acheh dekat Sumatera. Teringat kisah JAPAN

Tsunami 2004 yang mengorbankan hampir 300,000 penduduk dunia. Amaran tsunami telah dikeluarkan sejurus sahaja kejadian gempa dan selepas sejam amaran di keluarkan, mereka menarik semula amaran tsunami terutamanya kawasan-kawasan yang berdekatan dengan kawasan gempa di Indonesia.

Kenapa Amaran Tsumani di tarik balik kerana Gempa yang terjadi tu rasenye vertical earthquake tak mase 2004 horizontal earthquake. Tu korang google sendiri la macam mana vertical atau horizontal tu. Die lebih kurang macam bawah ini:-

Vertical & Horizontal Earthquake

Jadi kalau yang gambar first tu mase 2004 terjadi, untuk gempa 11 April 2012 ini yang gambar kedua, jadi amaran tsunami ditarik balik. Gambar dan Video Gempa Bumi Sumatera Acheh 11 April 2012

Korang tengok video bawah ini, memang sedih dan menakutkan. Semua dok sebut Allah. Ye la kana, gempa dan tsunami ini di ibaratkan kiamat kecil. znegara-negara yang memang ada ancaman gempa ini sepatutnya penduduk mereka dah tau macam mana nak selamat kan diri.

Apa yang patut buat and whatnot. Kalau rase ada gegaran, terus ke tempat tinggi. Tempat tinggi tu bukan banggunan, carik la bukit. Alfatihah kepada yang terkorban di Indonesia

 

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s